Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на хляба и виното в музейна изложба

На 14 юни (петък) от 16.00 часа в зала „ЮГ“ на Археологическия музей във Варна ще бъде открита изложбата „Хлябът и виното - от древността до наши дни“, която е част от поредицата ежегодни тематични изложби на Регионален исторически музей – Варна. В нея чрез разнообразни експонати от колекциите на музея, изображения и откъси от стари текстове се проследява историята на хляба и виното от дълбока древност до наши дни, разказва археологът д-р Васил Тенекеджиев

В изложбата са представени разнообразни археологически артефакти: керамични съдове, хромели, печати за хляб и т.н. Също така, различни предмети, свързани с българския традиционен бит, с Православието и фолклорните вярвания и ритуали. Чрез различни предмети и документи се проследява историята на хляба и виното и през светския ХХ в.: както темата за промишленото производство, така и  ролята им в ежедневния живот. 

Акцент в изложбата е едно от най-прочутите тракийски съкровища – Боровското, собственост на Регионален исторически музей – Русе. Сребърният сервиз за ритуално пиене на вино е забележителен със своята украса, разказваща в образи за богатата и тайнствена религия на траките. 

Посетителите могат да разгледат изложбата до края на месец септември. 

Още за експозицията може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени