Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Изборът на Братислава за седалище на Европейския орган по труда е провал за българската политика

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

„Разочарованието е голямо, защото това беше един от малките шансове в България да има агенция на Европейския съюз. Това щеше да подобри контактите и връзки с Брюксел. Това показва провалът на българската политика“. Това коментира пред БНР Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ по повод избора на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси Братислава да бъде новото седалище на Европейския орган по труда. София също беше кандидат, но за страната ни са гласували само три държави от ЕС, а за словашката столица – 15.

„Европа не ни дава европейска агенция, защото ни казва – това у вас не е живот. Въпреки хвалбите на ГЕРБ, че Европа ги чува. Очевидно Европа ги и вижда, вижда какъв е стандартът на живот и предпочита да не хвърля служителите си у нас“, допълни още Григорова в предаването „Нещо повече“ на програма  „Хоризонт“. Тя подчерта, че за синдикатите е било много важно този орган да бъде в София заради възможността за пряка комуникация и заради улеснението в чисто професионален план.

„Посегателство срещу демократичните устои на държавата“. Така Ваня Григорова определи решението на първо четене в парламента държавната субсидия за партиите да бъде 1 лев:

„Най-вероятно ще има намаляване, но не 1 лев. Надявам се да надделее разумът и да спре този контрапродуктивен инат между двете най-големи партии. Заигравката с демокрацията не е игра. Не може да се прави политика на инат".

Интервюто с Ваня Григорова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна