Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов: Изборът ми за председател на делегацията на БСП в ЕП се преекспонира

Петър Витанов
Снимка: БГНЕС

„Твърде много се преекспонира този избор. Той има за цел да подпомага оперативно, административно, технически, да координира групата в нейните действия. Няма чак такива ръководни функции. Темата се използваше като инструмент в едно вътрешнопартийно противопоставяне. За съжаление се оказах в центъра на това противопоставяне“. Това коментира пред БНР Петър Витанов, който беше избран за председател на делегацията на българските социалисти в Европарламента, по повод последвалите коментари дали този избор е уместен. На съмнение беше подложена и компетентността на евродепутата.

Витанов подчерта, че не смята критиките за насочени персонално към него. Според него те имат друга цел, без да уточни каква.

„В Европейския парламент ще се опитаме да покрием невралгичните зони, важни за българските социалисти, свързани със социалните въпроси, свързани с транспорта, с бюджетния контрол, с комисията по външна политика“, заяви Витанов в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Той припомни, че за първи път от много години насам социалистите имат възможност да излъчат председател на Европейската комисия.

„Това е голямата ни цел. Преговорите са в начална фаза и не мога да се ангажирам с прогноза за техния завършек, още повече при този силно фрагментиран Европарламент“.

Според Петър Витанов причината София да изгуби от Братислава битката за седалище на Европейския орган на труда е в „несериозното отношение на българското правителство“.

„Отношението към подобен тип възможности трябва да е далеч по-сериозно и по-професионално. А дали можем да заемем някакъв важен европейски пост, твърде рано е да се каже. Но България, като пълноправен член, има основанието да поиска нещо подобно“.

Интервюто с Петър Витанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна