Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ винят Иран за днешния инцидент в Оманския залив

| обновено на 13.06.19 в 21:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че САЩ смятат въз основа на разузнавателна дейност, типа на използваното оръжие и сложността на нападението, че Иран е отговорен за атаките срещу танкери в Оманския залив, предаде Ройтерс.

Според Помпейо целта на Иран е да възпрепятства транспортирането на петрол през Ормузкия проток.

Оценявам много това визитата на японския премиер Шиндзо Абе в Иран за среща с аятолах Али Хаменей, лично смятам, че е твърде рано дори да мислим за сключване на сделка – те не са готови, нито пък ние, написа на свой ред в Туитър президентът Доналд Тръмп. 

Анонимен източник заяви пред Ройтерс, че атаката е извършена с мина, а не с торпедо.

Американски военен източник заяви по-рано пред телевизия CBS, че най-вероятно Иран е отговорен за нападенията над два петролни танкера в Оманския залив.

Според неназования служител, Техеран "много вероятно" е причинил атаките, както в същото време той добави, че САЩ могат да предприемат ответни мерки, ако бъдат намерени доказателства за тези подозрения.

Официалният американски представител също така отхвърли твърденията на Иран, че Техеран е спасил екипажите на двата танкера, определяйки ги като "очевидно фалшиви", добавяйки, че американският боен кораб USS Bainbridge е спасил 21 от членовете на  екипажа на атакуваните петролни танкери.

По-рано през деня иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф определи инцидента в Оманския залив като "подозрителен", а заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди международната общност да не прави "прибързани заключения" и да обвинява Иран за нападенията.

По-късно днес Съветът за сигурност на ООН ще проведе закрито заседание по въпроса по искане на САЩ.

Светът не може да си позволи голяма конфронтация в Персийския залив, предупреди междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

По информация на посолствата на България в Иран и Катар няма данни за български граждани, които да са част от екипажите на двата танкера, атакувани в Оманския залив.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!