Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК и Русия изразиха надежда за скорошно решение на въпроса с газовия транзит през Украйна

Марош Шефчович
Снимка: БГНЕС

Украйна и Европейската комисия могат да проведат тристранни консултации по газовите въпроси през втората половина на септември. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак на обща пресконференция в Москва със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович с ресор Енергиен съюз.

И Новак, и Шефчович изразиха надежда, че наесен ще бъде решен въпросът с руските газови доставки за Евросъюза през Украйна. Ще припомня, че настоящият транзитен договор изтича в края на годината. Александър Новак заяви, че Русия е готова да продължи транзита при настоящите условия, както и да възобнови преките доставки за Украйна. Марош Шефчович каза, че проектът за газопровод „Северен поток 2“ трябва да отговаря напълно на приетата през февруари нова европейска газова директива.

„Готови сме да информираме както компанията „Норд Стрийм“, така и германския регулатор как трябва да изпълняват тази газова директива“, каза той.

Александър Новак увери на свой ред, че проектът „Турски поток“ ще съответства на европейското законодателство.

„Що се отнася до „Турски поток“, заместник-председателят на Европейската комисия беше информиран, че той напълно ще съответства на европейското законодателство и безусловно ще обезпечи енергийната сигурност и газовите доставки за Югоизточна Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна