Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев в Будапеща: Трябва да се работи за сближаване между Изтока и Запада в ЕС

| обновено на 14.06.19 в 14:22
Румен Радев подписва книга за гости в унгарското президентство.
Снимка: пресслужба на държавния глава

Въпроси, свързани с бъдещето на Европейския съюз, обсъдиха на среща в Будапеща президентите на България и Унгария. Според държавния глава Румен Радев след изборите за Европейски парламент трябва да бъдат формирани ефективни институции и да се работи за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга, Изтока и Запада, както и за развитието на инфраструктурата в Източна Европа.

„По различни разчети на експерти, за да се изравни инфраструктура с инфраструктурата на западните държави, трябват около 500 млрд. И ние трябва да настояваме това да се случи. В противен случай винаги ще има разделение и вместо да се сближаваме, ние ще се раздалечаваме“, заяви Радев.

Унгарският президент Янош Адер подчерта, че в бъдеще приоритет за ЕС трябва да бъде инфраструктурата, както и да се спазват общите договори, подписани от всички държави членки: „Ако смятаме, че са сериозни четирите свободи – движение на стоки, работната сила, услугите и на капитала, тогава не може с административни средства български или унгарски предприемачи да бъдат изгонени от европейския пазар. Считаме за важно развитието на инфраструктурата от гледна точка на бъдещето. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна