Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След месец става ясно дали делото за смъртта на Чората ще бъде възобновено

| обновено на 14.06.19 в 12:58
Снимка: vks.bg
След месец ще стане ясно дали делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората ще бъде възобновено. Върховният касационен съд изслуша днес аргументите на главния прокурор, петимата осъдени на 7 години затвор благоевградски полицаи и на техните адвокати - защо случаят отново трябва да бъде преразгледан.

Защото според Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните адвокати последното съдебно решение, заради което те вече са в затвора, не почива на всички доказателствата по делото, а на една спорна според тях експертиза, която твърди, че при задържането му през 2005 година при полицейската акция "Респект" Димитров е починал от нанесените му от тях удари.

Във възраженията си, с които иска случаят отново да бъде отворен, главният прокурор говори за очевидно несправедлив съдебен акт, постановен, въпреки признанието на тримата върховни съдии, че не може да бъде персонифицирана отговорността на всеки един от петимата благоевградски полицаи. Те и адвокатите им поискаха от петчленния състав на съда да ги пусне от затвора, докато вземе крайното си решение - да бъде ли възобновено делото. Върховните съдии отказаха, като напомниха, че вече са отхвърлили такова искане, направено от Обвинител номер едно.

"Рано или късно справедливостта ще възтържествува", каза Мирослав Писов, напускай съдебната зала  с белезници и под конвой, заедно с другите четирима осъдени за смъртта на Чората.

Ангел Димитров почина при задържането му преди 14 години по време на полицейска акция, наречена "Респект". Той е починал заради прекомерна употреба на сила или заради здравословни проблеми - това чрез десетки експертизи и още повече разпити, изясняваха 14 години различни съдебни състави и на трите съдебни инстанции. Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски бяха и осъждани на различни години затвор, и признавани за невинни. Когато за първи път делото стигна до ВКС, те бяха оправдани, но роднините на Чората пратиха случая в съда в Страсбург. България беше осъдена, а главният прокурор Сотир Цацаров принуден да поиска възобновяване на делото. И така тази пролет друг състав от върховни съдии осъди петимата полицаи на по седем години затвор. От два месеца те са в затвора. А в тяхна защита бяха проведени протести в Благоевград и в София.

Репортажа на Силвия Великова може да чуете от зувковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!