Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на годишната инфлация през май до 3,5% и слаб месечен растеж с 0,1%

Снимка: БГНЕС

През май 2019 година потребителските цени в България нарастват за пети пореден месец от началото на годината, докато годишната инфлация отстъпва слабо от петгодишният връх, отчетен през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през май с 0,1% спрямо април, когато нарасна с 0,5%, отбелязвайки поредно увеличение в рамките на 2019-а година.

На годишна база потребителската инфлация през май се забави до 3,5% от 3,7% през април, когато тя достигна отново петгодишния връх от октомври 2018-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода юни 2018 - май 2019 нараства с 3,3% спрямо периода юни 2017 - май 2018 година.

                                                     Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

Снимка

През май цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 0,3% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от миналия месец, а цените на облеклото и обувките се увеличават с 0,4 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от април, тези за здравеопазване се увеличават с 0,1%, докато транспортните цени нарастват с 1,2% спрямо предишния месец, когато се повишиха с 1,6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през май с 0,2% спрямо април, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо май 2018-а) се забави до 2,9% от 3,1% месец по-рано и все още продължава да отстъпва от многогодишния връх от 3,6%, достигнат през миналия октомври.

Данните на НСИ са знак за известно отслабване на инфлационния натиск преди началото на лятото, но като цяло инфлацията остава във високите нива около 3,5 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна