Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички срещу Борис Джонсън

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатите за лидерския пост в британската Консервативна партия правят опити да обединят силите си, за да спрат похода на Борис Джонсън към Даунинг стрийт, след като бившият външен министър се очерта като явен фаворит да стигне до заключителното гласуване и да го спечели.

Британските медии разпространяват съобщения, че повече от убедителното представяне на Джонсън в първия кръг е накарало останалите в надпреварата кандидати да обмислят планове как да му попречат да спечели поста. Това обаче ще бъде трудно предвид големите различия между самите тях.

След първия кръг от 10 кандидати останаха седем, като с нетърпение се очаква вторият кръг във вторник, за да се разбере за кого ще гласуват депутатите, подкрепили отпадналите трима кандидати. Тази сутрин бе съобщено също, че един от оцелелите – министърът на здравеопазването Мат Ханкок – планира да се оттегли доброволно. Той може да стори това днес до дадения за целта краен срок 15.00 часа българско време. 

Противниците на Борис Джонсън междувременно го критикуваха остро за това, че избягва медиите и не желае да участва в телевизионни дебати. Външният министър Джеръми Хънт, който вчера при гласуването остана втори, заяви, че дебатът за Брекзит е необходим и че ако Джонсън иска да е премиер, трябва да прояви смелост и открито да изложи вижданията си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна