Eмисия новини
от 02.00 часа

Кабелни оператори извършили престъпления против интелектуалната собственост, ощетили 3 телевизии с 10 млн. лв.

| обновено на 14.06.19 в 15:22
Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС

Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които покриват почти цяла Южна България.  Обвиняеми все още няма, но е бил задържан компютърен специалист от Дупница, който се е опитал да попречи на работата на службите, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

60 са телевизионните програми, които петте кабелни оператора са разпространявали неправомерно. Дотук е установено, че щетата от незакупени авторски права - само за Нова телевизия, Би Ти Ви и HBO и само за 2 месеца - е над 10 милиона лева.

Освен неплащане на авторски права, операторите са подавали и фалшива информация за броя на потребителите си:

„Официално е заявила комисията 1 388 потребителя, а фактически абонатите са 12 620“, беше примерът от кабелен оператор, транслирал телевизионни програми в Сандански, даден от Румяна Арнаудова.

Кабелните оператори са познати на прокуратурата и на МВР, но защо не се е стигнало до търсене на наказателна отговорност досега, ще се проверява тепърва.

Говорителят на главния прокурор се оплака от затруднения, които разследващите са срещнали във всеки град: „Те бяха от различно естество. Уверявам ви  получихме отпор от собствениците на кабелните телевизии, имахме и информация за теч и за опити на кабелните оператори да не допуснат извършване на действията, налагаше се да действа и жандармерията, за да встъпим в офисите,  които трябваше да бъдат проверени“.

Според изнесеното от говорителя на главния прокурор над 2,4 милиона са потребителите на телевизионни програми у нас, една трета от тях, или близо 700 000, са в сивия сектор, затова и акциите като тази ще продължават заради опасността отново България да бъде в черния списък на нарушителите на авторските права.

Шефът на „Киберпрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев предупреди: „Никой няма за цел да унищожава какъвто и да е бизнес. Просто целта е този бизнес да не нарушава правата на другите и да бъде в белия сектор“.

Румяна Арнаудова посочи и към теч на информация, който пък е довел до това, че един от кабелните оператори е потърсил телевизиите, за да си плати, а на финала на пресконференцията беше докладвано на Явор Колев от ГДБОП, че въпреки забраната един от кабелните оператори е започнал да я излъчва, така че това е вторично престъпление.

Според участвали в операцията служители на Европол, тя е била най-голямата в Европа за този тип престъпления.

По повод разследването на престъпна схема с кабелно пиратство министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви по-рано днес, че „интелектуалното пиратство за България е един сериозен проблем“.

Той подчерта, че МВР не би следвало да носи отговорност заради спрените доставки на интернет и телевизия за хиляди граждани в страната и изрази разбиране към  засегнатите граждани от полицейската акция. Според него вината носи този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга.
Още от
Висш съдебен съвет

Извънредно заседание на ВСС

публикувано на 22.07.19 в 07:22