Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Димитров и Ваня Нушева пред БНР

Беше ли прибързано решението за връщане на надвзетите суми от партиите?

2
Валери Димитров
Снимка: БГНЕС

“Това, което трябва да се връща, бих казал, че то е в мащабите на целия бюджет на годишната приходно-разходна сметка на държавата е незначителна сума. Това е просто капка в морето, това което трябва да се връща, то не може да даде никакво отражение върху финансовата и фискалната стабилност, между равновесието между приходи и разходи“, каза пред БНР проф. Валери Димитров, финансист и бивш председател на Сметната палата, в коментар към приетия срок, който имат партиите и коалициите да върнат на държавата надвзетите средства от държавното финансиране.

Промяната беше гласувана на второ четене на промените в Закона за политическите партии. Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е в размер на 14,6 млн. лева.

В интервю за предаването “Хоризонт за вас“ той каза още, че въпросът според него е “символно-политически“:

“Субсидиите на партиите са просто като трън в петата на цялото общество, то се е втренчило в това, въпреки че субсидиите в края на краищата, общия размер на тези субсидии, е не особено значителен. Обществото е много чувствително на тази тема и с основание иска промяна. Разбира се тази промяна, която се прави в момента, поражда много въпроси и много рискове “.

“Въпросът е как партиите ще покриват легитимно своите наистина необходими разходи“, посочи още той..

Само преди четири дни Асоциация “Прозрачност без граници“ излезе с позиция, в която се изразява категорично неодобрение на противоречивия, хаотичен и реактивен подход за промяна в законодателството относно финансирането на политическите партии и призовава политическите лидери и народните представители да проведат задълбочена дискусия с участието на заинтересованите страни, представители на академичната общност и експерти по темата, за да намерят адекватно решение на редица проблеми, произтичащи от модела на партийно финансиране.

“Доколкото разбирам от бързия начин, по който се извършват промените и без отчитане на редица специфични проблеми, свързани с финансирането, не е чут този призив за една задълбочена, спокойна дискусия“, каза пред БНР програмният директор на Асоциацията Ваня Нушева, в отговор на въпроса беше ли чут призива на “Прозрачност без граници“.

В интервю за предаването “Хоризонт за вас“ тя коментира още какво според нея стои зад решенията за връщане на субсидиите от политическите партии и за намаляването на партийната субсидия:

“Не случайно коментираме в нашата позиция, че подходът за извършване на промените е твърде прибързан, реактивен. Защото той се прояви като реакция от разкритията, за това, че партиите са получавали финансиране в противоречие с това, което пише в Закона за държавния бюджет и с принципа, който е предвиден в Закона за политическите партии “.

Интервютата с проф. Валери Димитров и Ваня Нушева може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени