Eмисия новини
от 20.00 часа

Джема Грозданова: Албания и Северна Македония да не бъдат разделяни в преговорния процес за ЕС

Джема Грозданова
Снимка: БГНЕС

Позицията на България е, че Албания и Северна Македония не бива да бъдат разделяни в преговорния процес за членство в Европейския съюз. Това заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова във връзка с вчерашното решение на Холандския парламент Албания да не бъде допусната сега за стартиране на преговорен процес.

Грозданова участва в организирана от КТ "Подкрепа" кръгла маса за задълбочаване на сътрудничеството за интеграция на Западните Балкани.

Според нея Албания и Северна Македония не бива да бъдат разделяни в преговорния процес, въпреки че наистина между тях няма много общи проблемни области.

"Смятам, че е важно за двете държави да вървят напред заедно. Друга моя позиция, по-скоро лична, но и смятам, че и доста хора я подкрепят, че Сърбия и Черна гора не бива да бъдат обвързвани заедно, защото там проблемът с диалога с Белград и Прищина според мен няма скоро да бъде разрешен и това ще бъде една спирачка за Черна гора. Тя всъщност е държавата, която има най-голям напредък по преговорните глави".

Джема Грозданова цитира изследване, според което осем от десет европейци смятат, че безработицата и социалните неравенства са сред основните предизвикателства на ЕС.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви на форума:

"За нас в България, особено в "Подкрепа", съществува надеждата, че тенденцията към разширяването на ЕС в посока Западни Балкани не просто ще продължи, а ще се задълбочи".

Заместник социалният министър Лазар Лазаров подчерта във връзка с отминалото българско европредседателство:

"Беше дадена нова алтернатива за Западните Балкани. Това беше политическият ангажимент, политическата воля на българското председателство".

Още от