Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витоша представи новия треньорски щаб

Енгибар Енгибаров (вторият от дясно на ляво) е новият старши треньор на Витоша.
Снимка: ПФК Витоша

Отборът на Витоша (Бистрица) официално представи новия спортно-технически щаб. Енгибар Енгибаров ще бъде наставник на тима, а негов помощник – Михаил Цоков. Кондиционен треньор пък ще бъде Ивелин Петков. За подготовката на вратарите ще продължи да се грижи Димитър Атанасовски.

Енгибаров е добре познато име в родния футбол, като има натрупани над 150 мача в „А“ група с екипите на Берое, Ботев (Пловдив), Славия, ЦСКА, Спартак (Варна) и Беласица (Петрич). Освен в елита, новият наставник на „тигрите“ има още близо толкова срещи и в „Б“ група. Записалият един мач с фланелката на националния отбор защитник е играл и за германските Бохум и Гройтер Фюрт.

През сезон 2005/2006 Енгибаров дебютира като старши-треньор, след като поема втородивизионния Дунав (Русе) с чиято фланелка слага край на активната си кариера. Между 2013 и 2015 е треньор в школата на Ал Насър (ОАЕ), а в периода ноември 2015 – август 2016 е помощник на Николай Костов в Ботев (Пловдив), а от началото на миналата година до този май води Спартак (Варна). Именно Енгибаров бе човекът, който върна „соколите“ в професионалния футбол навръх 100-годишния им юбилей.

Другите две нови лице в треньорския щаб на “тигрите” – Михаил и Ивелин, са възпитаници на Национална спортна академия „Васил Левски“, като и двамата са завършили специалност „Треньор по футбол“ и притежават UEFA “A” лиценз и лиценз за кондиционен треньор.

Цоков, който ще бъде асистент на Енгибаров, е бакалавър и по „Спортен мениджмънт“, като притежава и магистърска степен по „Спортна психология“. В кариерата си до момента Михаил е работил като треньор на юношите на Монтана до 17 и 19 години, като с най-големите е бил част от Елитната юношеска група. През сезон 2017/2018 Цоков е помощник-треньор и анализатор в щаба на Валентин Илиев в ЦСКА 1948, с който печели Югозападната Трета лига. Бил е на стажове в Английската футболна асоциация, Чарлтън и Фиорентина.

Петков, който влиза в щаба на Енгибаров като кондиционен треньор, е работил с юношите на Монтана (U15, U17 и U19) и Славия (U13), като на стадион „Огоста“ е бил и помощник на Ферарио Спасов. Подобно на Михаил, и Ивелин е трупал знания в чужбина, като е бил на специализации в тазгодишния победител в Шампионската лига Ливърпул, Фиорентина и Пескара. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!