Eмисия новини
от 03.00 часа

Деца в Добрич даряват книги за регионалната библиотека

Младите дарители от Детския общински съвет в Добрич.
Снимка: Мая Щърбанова

Детският общински съвет в Добрич днес дари книги на детския отдел в Регионалната библиотека „Дора Габе“. Структурата съществува от малко повече от една година, но зад гърба си вече има няколко успешно реализирани инициативи.

В началото на месец май малките общински съветници са организирали  благотворителен маскен бал с много игри и забавления, по време на който са събрали сумата от малко над 300 лв. С по-голямата част от тези пари те решават да закупят книги на нови съвременни автори за нуждите на библиотеката. По този начин децата целят да стимулират своите връстници да посягат по-често към книгите.

Идеята за създаването за първи път на Детски общински съвет в Добрич идва от председателя на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето единайсетокласничката Инна Куцарова. За малко повече  от една година съществуване съветът вече е събрал 22-ма членове от всички училища в Добрич, което по думите на Инна дава сигурност, че проблемите и нуждите на всички деца могат да бъдат успешно чути.

В детския общински съвет членува и най-четящото дете на България за 2016 година Елена Христова. Тя споделя, че идеята да дарят детски книги на Регионалната библиотека е била на всички.

Парите за закупуването на книгите децата събират на организиран от самите тях маскен бал, на който се отзовават много повече хора, отколкото те са смеели да си мечтаят.

Директорът на Регионалната библиотека Невяна Христова изрази огромната си благодарност на децата, тъй като новите книги идват точно преди лятната ваканция, когато и читателите в детския отдел се увеличават. Тя сподели и че Елена ще работи през летните месеци като доброволец в библиотеката.

Деца доброволци да работят в библиотеката със сигурност ще има, както ще има и такива, които да искат догодина да се включат в Детския общински съвет, каквито са и надеждите на досегашния му председател Инна Куцарова.

Още от

Нови случаи на АЧС в Шуменска област

публикувано на 15.10.19 в 13:47