Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Bayer AG ще инвестира 5 млрд. евро за разработване на алтернативни "убийци на плевели"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Bayer AG ще инвестира около 5 милиарда евро в разработването на алтернативни "убийци на плевели" с оглед на поредицата от съдебни дела по обвинения, че продуктите на закупената от нея американската компания Monsanto причиняват рак, обявиха от немският гигант чрез прессъобщение в петък.

Компанията твърди, че докато проблемният глифозат ще продължава да присъства в нейното портфолио, тя се ангажира с "предлагането на по-голям избор на земеделските производители" и по този начин ще инвестира в допълнителни методи за борба с плевелите през следващото десетилетие.

Bayer AG също така посочва, че иновациите ще намалят т.нар. "екологичен отпечатък" в портфолиото на компанията чрез ограничаване на въздействието върху околната среда с 30% до 2030-а година. Това ще бъде постигнато посредством разработване на нови технологии, намаляване на обемите на растителна защита и по-точно прилагане на иновацията, добавят от германската компания.

В средата на месец май Bayer AG трябваше да плати рекордно обезщетение от 2 млрд. долара на двойка в Калифорния, която заяви, че "убиецът на плевелите" Roundup е причинил рак. Впоследствие компанията-собственик на Monsanto обжалва решението и изрази "увереност", че съдебното решение ще бъде отменено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!