Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Поглед от ръба“ с танцьорите Стефани Ханджийска и Коста Каракашян

Стефани Ханджийска и Коста Каракашян в студиото на „Време и половина“
Снимка: Таня Димова

От известно време насам и двамата гледат от ръба. Всеки път телата им са поставени в различна позиция. Придобиват всевъзможни форми. Някои красиви, други не чак толкова. Някои са технични, а други са сякаш извън рамките на естественото. Провокират. Всичко – телата си и тези на другите, пространството около тях, но най-вече тези, които ги гледат. Не е важно какво ще си помислят, важното е просто да си помислят.

Стефани Ханджийска и Коста Каракашян танцуват от петгодишни. Тя започва с балет, той – със спортни танци. Сега и двамата поставят движенията на другите в съвременен танц. Той съвсем скоро завърши Колумбийския университет именно със съвременен танц, а вече се готви и за магистратура, но по Човешки ресурси. Тя е завършила НАТФИЗ, както и обучителната програма за съвременни танци в Dance Port Derida. През есента ѝ предстои да завърши и магистратура в Лондон, а през лятото я очаква участие в хореографската програма на ImPulsTanz като първия български стипендиант от 5 години насам. Стефани е проджект мениджър в IT сферата, но същевременно работи по танцови проекти у нас и в чужбина. Коста пък участва в телевизионни формати, снима се, пише, режисира и използва гласа си за социален активизъм. Познават се от доста време и са работили заедно, но от около две години имат обща мисия – да представят образа на съвременния човек, поставен в естествената му среда. Тази на знакови културно-исторически места в България. Ще го направят чрез изразните средства на танца и тези на седмото изкуство.

„Поглед от ръба“ е сайтспесифик танцов филм, който има за цел да представи културното наследство на България от  новаторска гледна точка. В момента текат усилени репетиции, а след броени дни ще започнат и снимките. В реализацията на филма участва интернационален екип от многообещаващи млади професионалисти – петима танцьори, които ще бъдат поставени в диалог с различните локации, американският композитор Jude Icarus и героите в поредицата ни „Младите в изкуството“ –хореографите и режисьорите на този проект в процес Коста Каракашян и Стефани Ханджийска. Именно на тях отделихме и цялото си „Време и половина“ днес. Чуйте ги!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна