Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо поевтиняване на петрола след последния доклад на МАЕ

Петролните фючърси поевтиняват слабо след последния доклад на Международната агенция по енергетика, парирайки част от вчерашното рязко поскъпване, което беше в резултат на атакуваните два петролни танкера в Оманския залив, довело до нова ескалация на напрежението в Близкия Изток и по оста САЩ - Иран.

Инвеститорите изглежда реагират негативно на занижените прогнози на МАЕ за търсенето на петрол през настоящата година и на очакванията, че през следващата година растежът на производството (с 2,3 млн. барела на ден) ще надвиши значително прогнозираното увеличаване на потреблението (с 1,4 млн. барела на ден).

В петък фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се понижават с 0,45% към $ 52 за барел, а тези на петрола брент с доставка през август се търгуват около снощното ниво на затваряне към $ 61,30 за барел.

Вчерашната новина за атака на два петролни танкера в Оманския залив доведе до първоначален ръст на цените на петрола с 4%, преди двата типа фючърси да приключаt търговията с повишения от около 2,2% съответно до $ 52,30 и до $ 61,30 долара за барел.

От една страна, подновената ескалация на напрежението в Близкия Изток и по оста САЩ - Иран е в подкрепа на по-високи цени на петрола. От друга страна обаче, днешният доклад на МАЕ и поредните слаби данни от Китай сякаш подновяват инвеститорските опасения относно глобалния икономически растеж и потребление на черното злато в бъдеще.

Графика на петрола брент / щатски долар

Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна