Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавящата се икономическа активност в Китай провокира спад на европейските пазари на акции

В петък европейските фондови пазари се оцветиха в червено с оглед на серия слаби данни от Китай, които подновиха инвеститорските опасения, че търговската война между Вашингтон и Пекин вреди на глобалния икономически растеж.

Индустриалното производство на Китай отбеляза през май най-слабо повишение от 17-години насам, като дълготрайните бизнес инвестиции също продължиха да отслабват. Единствено китайските продажби на дребно отбеляза по-добър от очакваното отскок след много слабото им представяне през април.

Ескалиращото напрежение в Близкия Изток и по специално по оста САЩ - Иран също допринася за днешната липса на инвеститорски "риск-апетит" на глобалните капиталови пазари.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,6%, парирайки вчерашно слабо повишение с 0,2%. Въпреки днешното понижение индексът Stoxx Europe 600 е на път да приключи с печалби за втора поредна седмица на фона на нарасналите очаквания, че ЕЦБ и Фед ще бъдат принудени да разхлабят допълнително техните парични и лихвени политики, за да компенсират притесненията, свързания с икономическия растеж, които провокираха през май резки разпродажби на акции на на световните фондови борси.

Немският индекс DAX 30 се понижава с 0,79%, френският CAC 40 - с 0,41%, британският FTSE100 - с 0,52% и италианският MIB - с 0,3%.

Най-силно поевтиняват европейските технологични акции, след като голямата американска компания за производството на микрочипове Broadcom предупреди, че търговският конфликт САЩ - Китай и експортните рестрикции спрямо "Хуавей" (Huawei) могат да причинят всеобхватно забавяне при търсенето на микропроцесори.

Това предупреждение провокира солиден спад на акциите на редица европейските технологични компании като  ASML, STMicro, Siltronic, ASM International, Dialog Semiconductor и AMS с между 2,% и 4,5% с оглед на опасенията, че производителите на чипове няма да спазят обещанията си за възстановяване на сектора през второто полугодие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени