Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рад Каменски: Радиото е отговорност

Рад Каменски

„Радиото е отговорност“, каза пред БНР един от най-разпознаваемите гласове на програма „Хоризонт“ - новинарят Рад Каменски. Той беше гост в рубриката “От другата стана на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“.

Каменски разказа за професионалния си път в БНР:

„Моят дядо е бил ръководител в БНР и въобще е участвал в изграждането на модерното радио в България заедно с проф. Веселин Димитров от Факултета по журналистика на Софийски университет, на когото тук е моментът да изразя своята благодарност за начина, по който ме насочи, професията, за куража, който ми вдъхна и още куп други неща. А иначе, като че ли пътят ми е предначертан за радиото, защото влязох да следвам радиожурналистика в Софийския университет във Факултета по журналистика, след което бях част от Радио Експрес и оттам дойдох тук през 2002 г. Вече почти 17 години съм част от новините на БНР “.

Той обясни и какво точно представлява работата на човека, който чете новини:

„Общо взето е една точна наука. Бих казал, че новините се степенуват по важност спрямо това, което би интересувало най-много обществото. Съответно най-важната за обществото новина е в най-разширен вид, другите може да са по-кратки. Също така точна наука е и поднасянето на новините, тъй като препинателните знаци ти дават ориентири къде и как трябва да променяш интонацията си и на кое да акцентираш. Именно за това един редактор трябва да бъде изключително грамотен и да не пропуска препинателните знаци, тъй като лесно стават обърквания и интонационни, и смислово“.

Известният новинар сподели и коя е била най-стресовата новинарска емисия, която е имал в практиката си:

„Най-инфарктната емисия, като изключим тези, които са инфарктни заради ситуацията, при които са се случвали атентати, нещо много важно в последния момент… Честно казано най-инфарктната, която си спомням е, когато засече копчето за укъсяване, т.н. укъсяване, което прекъсва връзката към микрофона и трябваше да тичам в другото студио за 10 секунди, след което обаче ми беше много трудно да си поема дъх, защото наистина взех разстоянието за секунди, отваряйки две врати, сядайки на друг микрофон и когато ми го отвориха просто нямах въздух да започна, но се справихме и тогава“.

Каменски разказа още и за заниманията си извън професионалните. Той е запален сноубордист и обича планината.

Интервюто с Рад Каменски може да учете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени