Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ за трети пореден месец

През май продажбите на дребно в САЩ нараснаха стабилно за трети пореден месец след възходяща ревизия на данните за април, което е сигнал за ускоряване на потребителски разходи през пролетта. Това може да отслаби опасенията за рязко забавяне на американския икономически растеж през второто тримесечие, но в същото време да парира и набралите скорост в последно време спекулации за предстоящо намаляване на основните лихви от страна на Федералния резерв.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през май се повишиха с 0,5% спрямо април при осреднени очаквания на финансовите пазари за растеж с 0,6 на сто. В същото време обаче данните за април претърпяха солидна възходяща ревизия до растеж на продажбите с 0,3% при предходна оценка за техен спад с 0,2 на сто. Това означава стабилен растеж на продажбите на дребно за трето поредно тримесечие, след като и през март беше отчетен солиден скок с 1,7 на сто.

Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно през май също нараснаха с 0,5% след повишение с 0,5% и през април (възходяща ревизия от скромно увеличение с 0,1%), докато продажбите на автомобили се увеличиха с 0,7% след спад с 0,5% месец по-рано.

Скок с 1,1% отбелязаха продажбите на електроника, продажбите в центровете за домашни  градински потреби се увеличиха с 0,1%, докато онлайн и продажбите по пощата скочиха с 1,4 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, също нараснаха с 0,5% спрямо април, когато се повишиха с 0,4% (силна възходяща ревизия от 0,0%), при очаквания за растеж с 0,4 на сто. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Трябва обаче да се има предвид, че през следващите месеци търговците на дребно могат изпитат проблеми от въведените през май високи мита от 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара. Те ще трябва да решат дали да поемат за тяхна сметка добавените разходи от новите мита, дали да ги разпределят между техните доставчици, или да ги отразят под формата на по-високи крайни цени за потребители.

Доста силните данни за продажби на дребно през май и по-специално за т.нар. "контролирана група" са ясен сигнал, че икономиката на САЩ е като цяло стабилна въпреки търговското напрежение и забавянето на световния растеж. Това може да накара икономистите и анализаторите да повишат прогнозите си за растежа на БВП за второто тримесечие, които понастоящем са под 2%, след като икономиката на САЩ нарасна с 3,1% през първите три месеца на годината.

От друга страна обаче, тези солидни данни вероятно ще бъдат взети предвид по време на редовното заседание на Фед през следващата седмица (на 18-и и 19-и юни). Тези данни могат да накарат централната банка на САЩ да не оправдае спекулативните очаквания на финансовите пазари за скорошно намаление на лихвите и не е изключено Фед да потвърди досегашната си "изчаквателна" позиция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна