Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и ОАЕ изразиха загриженост от напрежението в Оманския залив

Първите дипломати на България и на ОАЕ Екатерина Захариева и шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян изразиха днес загриженост от ескалацията на напрежението в Оманския залив и призоваха за възстановяването на диалога за гарантиране на стабилността.

 „България е много близка до региона, не само географски. Цялото това нагнетяване на напрежението в региона е изключително опасно. Ние наистина призоваваме за бързо разследване и установяване на извършителите на нападението и от вчера, и от миналия месец“, заяви външната министърка.

От България шейх Абдула настоя международната общност да предприеме категорични мерки за предотвратяване на ескалацията на напрежението в Близкия изток и за гарантиране на петролните доставки и корабоплаването в залива. На въпрос доколко е възможен военен конфликт между Иран и САЩ, външният министър на ОАЕ заяви: „Трябва да работим заедно, за да изтръгнем този фитил. Надяваме се тези усилия да успеят и да видим широки рамки на сътрудничество с Иран. Всичко, към което се стремим, е да постигнем международна убеденост, че истинската сигурност и стабилност е когато са стабилни всички страни от региона под международна егида“.

Външният министър на Абу Даби шейх Абдула е на посещение у нас за откриването на посолство на ОАЕ в София.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна