Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соломон Паси: Демокрацията е еволюционна алтернатива на агресията

Соломон Паси участва в дискусионен форум "Агресия, хуманност, кино" в рамките на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.
Снимка: БТА

Демокрацията е еволюционна алтернатива на агресията - това заяви в лекцията си пред участниците в дискусията по време на Международния червенокръстки фестивал, която се проведе в концертното студио на Радио Варна, Соломон Паси - председател на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи.

Соломон Паси коментира опасността от развихрянето на популизма в Европа.

„Така, както през 30-те години от Германия тръгна и заля цяла Европа фашизма, така днес сме изправени пред същото предизвикателство, което обаче не наричаме фашизъм, а наричаме популизъм. Популизмът е отровата за демокрацията и основния въпрос е как с демократични средства да се преборим с този парадокс. Решението е едно. Решението са технологии и образование. Технологиите са тези, които могат много ясно да разграничат, да направят разлика между това кое е вярно и кое не е вярно, кое е истина и кое е лъжа. Те много ясно математически и компютърно могат да предскажат кои обещания са фалшиви, кои са неверни, кои са изпълними и кои са неизпълними и да покажат на избирателя, че има много хора, които го лъжат, а освен всичко друго, за да имаме наистина една добре развиваща се демокрация, имаме нужда от ценз. Не всеки трябва да бъде допуснат да бъде избран и не всеки трябва да бъде допуснат до това да избира. Защото управлението на държавата е като управление на самолет. Даже още по-сложно. За да те допуснат да управляваш самолет, ти трябва да минеш през много сложни тренировки, дълги тренировки, и сложни изпити“, коментира бившият външен министър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна