Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо се срина националният ни отбор по футбол?

България - Косово - 2:3.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

25 години след триумфа на националния ни отбор на световното първенство в САЩ констатираме основно загуби на тима ни в момента.

Последният повод за дискусия е мачът с Косово в понеделник, който завърши с победа за Косово с 3:2 в София. Оттам започнаха коментарите, че всъщност може би се стига до “хронична невъзможност“ на нашите футболисти да играят важни мачове.

Какви са шансовете да бъдат преодолени проблемите в Българския национален отбор коментираха пред БНР спортните журналисти от "Хоризонт" Илиян Христов и Борислав Нинов.

“За всички е ясно и видно, че имаме големи проблеми в националния отбор. Те са много големи и не са от днес и вчера. Всичко това е натрупване от много време“, каза в интервю за предаването “Хоризонт за вас“ Илиян Христов.

За жалост разликата е от земята до небето. От тогавашната игра. Футболът се развива от тогава до сега страшно много, ние си останахме на дъното, ние не развихме нищо от тогава до сега“, каза още Илиян Христов по повод на това, че сега се навъръшват 25 години от победния ход на Българския национален отбор в САЩ през 1994 г.

В интервю за предаването “Хоризонт за вас“ Борислав Нинов коментира причините за срива в националния ни отбор:

“Всичко кореспондира с липсата на качествени играчи. Защото наистина от юношеските формации ние виждаме, че просто в първите ни отбори, ако вземем Левски, ЦСКА, Лудогорец там три четвърти от футболистите, които играят постоянно, те са чужденци, там българският футболист се задушава. Всички наши елитни отбори търсят качеството, търсят бързия успех, те не дават възможност за развитието. Друг е въпросът тези футболисти, които се развиват в нашите школи, колко са добри, какъв талант имат те в себе си, какъв потенциал, но при всички положения системата е сбъркана в България що се касае до развитието на българския футболист от детско-юношеската школа до “А“ отбор“.

Какъв, според Илиян Христов, би трябвало да е моделът:

“Нека синтезирано да кажа своето мнение. Играем страхотно архаичен, бавен футбол. Казах, че не сме мръднало от 1994 г. насам. Според мен това може да се оправи. Нещата би трябвало да се разделят на две – естествено Българския българският футболен съюз и клубовете и президентите на клубовете. Българският футболен съюз трябва да направи всичко възможно да организира всички видове дейности в подкрепа на детско-юношеския футбол: изготвяне на стратегия за развитие, създаване на условия, включително и осигуряване на солидни финансови средства със съдействието на държавата…“

“Друго важно нещо – изключително прецизен трябва да бъде изборът на национален селекционер. Далеч съм от мисълта да обвинявам в каквото и да е Красимир Балъков или да защитавам Петър Хубчев, водил отбора преди това…“, посочи още Христов.

Интервюто с Илиян Христов и Борислав Нинов може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени