Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Няма значение дали Си Цзинпин ще участва на форума на Г-20

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че "няма значение" дали китайският лидер Си Цзинпин ще присъства на срещата на върха на Г-20 по-късно този месец, предвиждайки, че в даден момент ще бъде постигната търговска сделка с Пекин.

"Ще видим. В крайна сметка те ще направят сделка с нас", посочи Тръмп в интервю за телевизия Fox News Channel.

Това негово последно изказване е факт, след като преди това Тръмп многократно заяви, че ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин на форума на лидерите от Г-20 в Осака, Япония. До този момент обаче няма никакво потвърждение от страна на управляващите в Пекин за подобна среща.

Доналд Тръмп също така каза, че Китай манипулира своята валута, за да избегне негативния ефект от американските тарифи върху китайските стоки.

"Те плащат стотици милиарди долари. Имам 25%-ни тарифи за стоки от 250 млрд. долара ... Те манипулират валутата си, за да плащат за това", посочи той, но без да стане ясно какво точно има предвид.

Неговите днешни коментари сякаш потвърждават и без това занижените очаквания за евентуален пробив в търговските преговори по време на срещата на Г-20 към края на месец.

Тръмп отново критикува и политиката на Федералния резерв, заявявайки, че централната банка на САЩ е определила твърде високи лихвени проценти. Това става факт само дни преди редовното заседание на Фед през следващата седмица (на 18-и и 19-и юни).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!