Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Расмус Нилсен: Често констатираме, че обществените медии са най-сигурен източник на новини

Снимка: архив

Най-много българи вярват на новините на Българското национално радио, тази констатация се съдържа в годишния Доклад за дигиталните новини  на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към Оксфордския университет.

Мащабният изследователски проект е осъществен чрез онлайн анкета сред 75 хил. потребители на новини в 38 държави.

Д-р Расмус Нилсен е директор на изследователския институт и е сред участниците в провеждащия се у нас Шести световен конгрес на информационните агенции, който е под мотото „Бъдещето на новините“.

Един  от основните изводи на института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ е, че все повече хора се притесняват от дезинформацията и се обръщат към по-достоверни източници на информация. А това може би е обяснението, че именно новините БНР се ползват с най-голямо доверие сред участниците в анкетата.

Д-р Нилсен обясни пред БНР дали тази тенденция се наблюдава при обществените медии и в други страни:

„Често констатираме, че обществените медии са най-сигурен източник на новини, към който хората имат доверие. Това е така, защото те са много по-малко политизирани, предлагат много различни мнения. Освен това те имат и своята дълга история с много широка аудитория, а  хората са склонни да вярват на медии, които добре познават“.

В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ д-р Нилсен коментира и това, че често професионално журналистите отразяват събитията, на които присъстват, но в ролята на репортери, докато в социалните мрежи с това се заемат и много хора, които просто присъстват или участват в дадена проява:

„Мисля, че когато става дума за новини, които касаят политиката и публичните прояви, професионалните журналисти и в бъдеще ще бъдат основния източник на информация. Но също така е ясно, че за много други събития, които досега бяха отразявани от журналисти, сега хората могат да намерят и много други източници, дори чрез приятели или социални кръгове. Дори ако продължим да наблюдаваме тенденцията да намаляват новините, създавани от журналисти, тяхното участие в медийния поток ще си остане все така важно“.

Какво ще бъде според него влиянието на социалните медии и тяхното влияние в бъдеще в сравнение с традиционните източници на информация.

„Мисля, че социалните медии се радват на значителна популярност, чрез тях получаваме значителен  процент от информацията и хората все по трудно ще се ориентират в избора си на какво да вярват и на какво не. В същото време социалните медии дават на хората невероятен достъп и  избор на източници от цял свят, така, че разнообразието е добро нещо, но изборът трябва да се прави осъзнато“.

Цялото интервюто с д-р Расмус Нилсен може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени