Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесен хор „K.O.O.R.“ от Естония спечели голямата награда на IX Mеждународен хоров фестивал „Черноморски звуци” в Балчик

Победителите от Естония

Смесеният хор „K.O.O.R.“ от Талин, Естония, с диригент Раул Талмар грабна Голямата награда за цялостно представяне на IX Mеждународен хоров фестивал „Черноморски звуци” в Балчик. Раул Талмар беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци и с диплом за диригентско майсторство.

Шест от хоровете се състезаваха в конкурсната програма, която беше оценявана от жури в състав: Елиянка Михайлова - диригент и представител на Министерството на културата, Емил Струнджев - диригент и композитор, Атанаска Попова - диригент, и Валентина Георгиева - диригент и артистичен директор на фестивала.

Приза на Сдружение „Музикален свят-Балчик“ за детски и младежки състави „Бъдещето на Европа“ беше присъден на Пилзенски детски хор от Чехия с диригент Бедржишка Кожелухова и камерната формация „Soul voices“ от Добрич с ръководител Габриела Павлова. Чешките деца отнесоха и наградата на Съюза на българските композитори за изпълнение на българска песен от чуждестранен хор за изпълнението на песента „Сладкопойна чучулига“ от Панайот Пипков.

Специален диплом от Сдружение „Музикален свят-Балчик“ за най-ярко присъствие на фестивала получи Мъжки хор „Jussit“ от Финландия с диригент Юха Холма.

Диплом връчи и Българскияг хоров съюз – той е за най-добре представил се български хор, с който беше отличен младши състав на детски хор „Бодра песен“ – Шумен с диригент Деница Узунова.

Интересни подробности за деветото издание на фестивала „Черноморски звуци” в Балчик разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" специалният пратеник на БНР Александър Райчев. Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна