Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП не е спирала разпространението на интернет с акцията срещу кабелни оператори

Явор Колев
Снимка: БГНЕС

ГДБОП не е спирала разпространението на интернет в регионите, в които беше проведена акция срещу кабелни оператори, разпространяващи незаконно телевизионни програми. Това съобщи комисар Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Той допълни, че разследването по случая продължава.

„Тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права от големи български национални телевизионни програми, само за тези програми са над 10 500 000 лв. Предмет на изземването са били само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната и не са били изземвани такива устройства“, подчерта Колев. 

Тази операция е проведена по сигнали на правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права, отбеляза още той.

Колев допълни, че акциите на ГДБОП са срещу пиратското съдържание в интернет: „ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от далечната 98 г. Тогава пиратството по кабелните мрежи беше 100%. Сега в момента виждаме, че от 2 млн. и близо 400 хиляди абонати на кабелната телевизия са обхванати около 50-60% легално разпространение на телевизионни програми“. 

Темата бе коментирана днес във Варна и от МВР шефа Младен Маринов.

Целта на акцията в кабелните телевизии е тези, които искат да  спазват закона, да приведат дейността си в съответствие с него, каза той.

„Опити за провокация на обществено недоволство, свързано с внушения, че вследствие на нашите операции няма доставка и на интернет, което не е вярно, тъй като нашите действия са насочени само към апаратурата и техниката, която дава възможност да се излъчват незаконно телевизионни програми и продукции. Тези, които го правят незаконно, тяхната дейност ще бъде преустановена. Които в рамките на това време влязат в рамките на закона, естествено, към тях нямаме забележки“, каза Маринов.

Министърът присъства на благотворителния концерт, посветен на децата на загиналите полицаи, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!