Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: Бабиш трудно ще удържи властта в Чехия

Проф. Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

Чешкият премиер Андрей Бабиш трудно ще удържи властта, ако протестната вълна се разгърне и устойчиво се задържи през лятото. Това заяви пред БНР проф. Здравко Попов - бивш посланик на България в Чехия.

„В тази битка на протестиращи граждани и правителство аз залагам победа в полза на протестиращите граждани“, каза той в предаването „Събота 150“.

Бързо развиващата се политическа кариера и успех на Бабиш се сблъскват с някакви сенчести места в неговия бизнес, посочи дипломатът и добави, че проблемът сега е тежък конфликт на интереси:

„Чехите са много чувствителни към такива въпроси. Те имат много висока степен на протестен потенциал. Техният съпротивителен потенциал е съчетан и с огромна упоритост и търпеливост. Протестът ще стои, докато не се реши този въпрос. … Още повече, че протестите са свързани с един своеобразен партньор, какъвто е Брюксел. Голяма част от тези злоупотреби с еврофондове са маркирани и оповестени от Брюксел. Тук става дума вече и за едно друго поведение - не само поведение, свързано с национално правителство, но и поведение, свързано с желанието на Чехия да не загуби европейския си образ, на който тя много държи. Тук става дума за нещо повече от конфликт между протестиращи и правителство, а става битка между разбирането за ценности, за демокрация и други съпътстващи неща“.

Андрей Бабиш поддържа една характерна, традиционна чешка националистическа позиция, която се хареса на гражданите, припомни проф. Здравко Попов и добави: „Бабиш беше разбрал, че за да може да влезе във властта, той трябва да намери най-удачния политически ход в контекста на Чехия, който би му дал възможност да влезе в голямата политика. Той всъщност заложи точно така - на чешкия национализъм, патриотизъм, чешката крона над всичко, чешкото знаме над всичко, самостоятелността на Чехия да взима решения в икономиката си, възможността да има самостоятелна външна политика. Бабиш намери добър подход, намери добра реторика да го направи действен този вид национализъм“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна