Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа меса след опустошителния пожар в „Нотр Дам“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Парижката катедрала „Нотр Дам“ днес ще бъде отслужена първата меса  след опустошителния пожар през април, който унищожи част от историческия храм.

Литургичният живот на парижката катедрала „Св. Богородица“ се възражда сред следите от пожара, който едва не срина храма преди два месеца. Само трийсетина души, предимно свещеници и персонал, ще присъстват на службата, оглавена от архиепископа на Париж, монсеньор Мишел Опти, и озвучена само от един певец. Месата ще се състои в оцелелия от пожара параклис зад олтара, а всички присъстващи ще носят каски от съображения за безопасност.

Службата на днешната дата, на която се чества годишнината от освещаването на катедралата, е послание, че храмът е жив, както обясни пред АФП ректорът на „Нотр Дам“ монсеньор Патрик Шове. 

Близо 150 работници се трудят за почистването е обезопасяването на църковната сграда. Амбициите на френския президент Макрон да възстанови катедралата в петгодишен срок обаче срещат скептицизма на експертите, проектите за бъдещия вид на „Нотр Дам“ също предизвикват много спорове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна