Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Рила чества празника си

Средновековната църква "Свети Архангел Михаил" в град Рила
Снимка: БГНЕС

Град Рила отбелязва стародавния си празник Свети Дух, обявиха от общината. Културната програма стартира в съботния ден, в неделя е фолклорният празник "Рила пее и танцува" с международно участие, в понеделник, когато е каноничният празник "Св.Дух",  в един от храмовете в града "Св.Троица" ще има молебен.

Малкият град ще празнува и през трите дни, съставена е интересна програма, каза Мария Костова, която оргинизира празничните прояви и е пиар на общината: "Ще са нашите самодейни колективи по традиция. След това тримата български тенори и Румяна Попова. В неделя имаме "Рила пее и танцува". Взимат участие самодейни колективи от цялата страна. Сега имаме международно участие през тази година. Фестивалът е почти през целия ден. Започва в 10.30ч . Понеделник ще бъде ден на децата. Ще обърнем внимание на младото поколение в Рила. Ще има и аниматори".

Архивите сочат, че в Рила честват "Св.Дух" отпреди векове.

"Покрай съществуващия мадан в Рила, самокова, обработвали са желязна руда, а центърът е бил в Самоков. И традиционно майсторите железари са почивали точно на Свети Дух. И най-вероятно това се е утвърдило 15-16 в. като празник на града."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна