Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 9-15 юни

Старт на колоездачите в "Обиколката на Витоша"
Снимка: София - европейска столица на спорта

Александър Алексиев постави нов рекорд при колоездачите в планинския ултрамаратон „Обиколката на Витоша“. 26-годишният състезател от Мъглиж измина 100-километровото трасе за 3 часа и 55 минути, с което подобри собственото си постижение от миналата година с 16 минути. През 2018 г. той също бе първи, като измина маршрута за 4 часа и 11 минути. Втори стана Емил Стойнев, с време 3:57 часа, а трети - Лъчезар Ангелов, 4:07 часа. 

Първите 3 при жените:

1. Христина Козарева - 5:13 часа;

2. Лили Ангелова - 5:39 часа;

3. Ася Борисова - 5:53.

За Лили Ангелова, обаче, това е само първата част от предизвикателството, тъй като тя участва в дуатлона. Над 100 души, заявили участие в тази дисциплина, които днес изминаха 100-те километра с велосипед, ще застанат довечера отново на старта, този път с бегачите.

Първи от дуатлонците в колоездачния старт при мъжете финишира Тодор Ангелов, 4:49 часа. Втори е миналогодишният победител в тази дисциплина Камен Тончев (4:55 часа), който пресече финала близо 5 минути след Ангелов. Трети е Станимир Статев, 5:03 часа. При жените втора е Виктория Данова - 6:23 часа, а трета - миналогодишната победителка при жените в дуатлона Боряна Николчева (7:26 часа).

Над 2500 души от повече от 20 държави мерят сили днес и утре в "Обиколката на Витоша", най-стария ултрамаратон на София. Стартът на колоездачите беше в 6 часа тази сутрин пред резиденция „Бояна“, откъдето ще потеглят в полунощ и над 700 бегачи.

Обиколката на Витоша е част от инициативата София – Европейска столица на спорта. 

Антония Григорова в Ливиньо, Италия

Антония Григорова се пребори за 16-ото място в Шестия старт от Световните серии по скайрънинг, който се проведе днес в Ливиньо, Италия. В състезанието, което събра световния елит в този спорт, участва и Кирил Николов-Дизела. Пред БНР той разказа, че по трасето не се е почувствал добре и затова не е успял да финишира. Спрял е на 15-ия километър, а после е подпомагал по трасето Антония Григорова до 25-ия километър. Обилният сняг наложи драстична промяна на трасето, но въпреки това, теренът, както и силната конкуренция се оказаха голямо предизвикателство за участниците. Първи по 34-километровото трасе с денивелация 2400 метра финишира японецът Руй Уеда, с време 3:22 часа. При жените първа бе испанката Шейла Авилес Кастаньо - 3:52 часа.

Кшищоф Виелицки

Знаменитият полски алпинист Кшищоф Виелицки ще получи изключително престижната награда “Златен пикел” за цялостна кариера. Призът “Piolet d’ Or Carrière” е на името Валтер Бонати и се присъжда от 2009 г. Сред досегашните негови лауреати са били самият Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Джеф Лоу, Джон Роскели, Сър Крис Бонингтън.

Роденият през 1950 г. Виелицки е петият човек в света, изкачил всичките 14 осемхиляцдници на планетата, и първият, стъпил на Еверест, Канчендзьонга и Лхотце през зимата. Той е и вторият поляк със Златен пикел за цялоста кариера, след Войчиех Куртика, който получи отличието през 2016 г. Миналата есен Виелицки и Меснер получиха от испанския крал Фелипе Шести високото държавно отличие - наградата на Принцесата на Астурия, в областта на спорта. Това беше първият път в историята, в който представители на алпинизма получиха високото отличие, което се смята за испанския вариант на Нобеловите награди.

А церемонията по връчване на наградите Златен пикел ще се проведе от 19 до 22 септември в Ладек, Полша.

Снимка

10-годишно момиче стана най-младият катерач, преминал маршрута “The Nose” по Ел Капитан, Йосемити, Калифорния. Села Шнайтер, която тежи едва 25 килограма, е изкатерила прословутия 914-метров маршрут на 12 юни с баща си Майк и техен семеен приятел (Mark Regier). Отнело им е 5 дни. Досега най-младият катерач по Носът беше Скот Кори, който изкатерва два пъти маршрута през 2001 г., когато е на 11 години.


Алекс Хонълд, чието преминаване без осигуряване по маршрута “Freerider” беше документирано в спечелилия “Оскар” филм “Free solo”, отбеляза ново постижение по скалния монолит Ел Капитан. Заедно с партньора си Брад Гобрайт, с когото имат няколко скоростни изкачвания по маршрута The Nose, Хонълд направи второ изцяло свободно преминаване на прочутия маршрут El Nino (по т.нар. вариант Pineapple Express). Отнело им е 14 часа и 30 минути. El Nino има участъции с максимална трудноист 8a+ и за първи път е преминат от братята Алекс и Томас Хубер. Първото свободно изкатерване пък е на Сони Тротър и Томи Колдуел, които се справят за 13 часа.


Стив Маклюр направи първо преминаване на изключително рисковия маршрут за трад катерене "Greatness Wall" в Несклиф, Великобритания, с категория Е10 7а. Като трудност категорията е 7а (по британската скала за оценяване, което се равнява на от 8а до 8b+), но ангажираността по подобна стена, където местата за осигуряване са на голямо разстояние едно от друго и не са достатъчно надеждни, поставя постижението сред най-опасните.

Опити по 18-метровия отвес, който започва с Е6 и стига до Е10, са правили известни катерачи като Ник Диксън, Ед Буут и Джеймс Макхафи. Маклюр, обаче, е първият, който успява.



Историческа победа за словенската състезателка по спортно катерене Яня Гарнбрет. На последния кръг от Световната купа в дисциплината боулдър, кой то се проведе във Вейл, Колорадо, 20-годишната Гарнбрет постигна рекордна осма поред победа и грабна купата. При мъжете във Вейл победи японецът Йошиуки Огата, а в генерално класиране първи стана сънародникът му Томоа Нарасаки. Чешката машина Адам Ондра остана пети във Вейл и зае втората позиция в генералното класиране. Известните катерачи на скали Ян Хойер, Якоб Шуберт и Алекс Мегос заеха, съответно, 6-о, 10-о и 18-о място в крайното класиране.


Започва летният сезон в пакистанските високи планини. Атанас Скатов вече пристигна в Исламабад, като в следващите 2 месеца ще направи опит, в рамките на комерсиална експедиция, да изкачи осемхилядниците Гашербрум 1 (8080 м) и Гашербрум 2 (8034 м). По-рано този месец Скатов записа седмия в актива си осемхилядник - Канчендзьонга.

Серги Минготе

След като изкачи Лхотце и се наложи да се справя с някои здравословни проблеми (белодробна инфекция и пукнато ребро), испанецът Серги Минготе се запъти към финала на своя проект 6х8000 за една година, без допълнителен кислород, което би било световен рекорд. На 16 юли 2018 г. Серги Минготе стъпи на първия от шестте осемхилядника - Броуд Пик, седмица по-късно записа К2, а през есента - и Манаслу. Тази пролет изкачи Лхотце и на слизане опита да помогне на българина Иван Томов, който, обаче, издъхна в района на Лагер 4. Сега, след кратко възстановяване, каталунецът ще направи опит на Гашербрумите 1 и 2. Той вече пристигна в Исламабад, заедно с партньора си Матия Конте.

Руснаците Виталий Лазо и Антон Пуговкин стигнаха Лагер 1 на Нанга Парбат (8126 м). Целта на този етап от проекта им “Фрирайд в зоната на смъртта” е да изкачат Нанга Парбат и да се спуснат от него със ски. С тях е и италианецът Кала Чименти, който ще снима филм. През2017 г. двамата руснаци изкачиха Манаслу (8163 м) и се спуснаха със ски от него. Миналата есеннаправиха опит на Анапурна (8109 м), но заради висока лавинна опасност, се отказаха да изкачват върха и се спуснаха със ски от 6300 м височина. 

На Нанга Парбат има също френска и грузинска експедиция.

Руснакът, добил и полско гражданство, Денис Урубко и неговата партньорка Мария Хосе Кардел ще направят опит да изкачат Гашербрум 2 по нов маршрут. Аклиматизацията им ще бъде по класическия път, след което ще се прехвърлят по новата линия.

Трети опит на К2 ще направи авантюристът Майк Хорн. Заедно с Фред Рукс те планират да изкачат К2 по реброто Абруци, без допълнителен кислород.

Саймън Меснер, синът на Райнхолд Меснер, също има някакви планове в Пакистан, за които не се посочват подробности, освен че са в района на Музтаг Тауър (7276 м).

Пакистанската звезда Али Садпара, който по-рано изкачи Лхотце и Макалу, сега води експедиция, в която участва 25-годишна блогърка, чиято цел е да изкачи Нанга Парбат - забележете - добре гримирана.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна