Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халил Летифов: Без прозрачност на финансирането ще се появят олигархични зависимости

Партиите не могат да се обслужват с по-малко от 10 лева на глас

Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов
Снимка: БНР

"Нямаме очаквания от конгреса на БСП. За нас е принципна позиция да не се месим в чуждата партийна работа. Очакваме те да намерят собствената мъдрост, пожелаваме им успех". Това каза за БНР заместник-председателят на ДПС Халил Летифов. Той коментира и темата за намаляването на партийните субсидии до 1 лев на действителен глас като нарече решението „плод на емоция“:

“Това е изключително важна тема, но през годините се натовари с толкова популизъм, че сега е трудно да се намери решение. Трябва да кажем, че единствено Движението за права и свободи защитаваше партийната субсидия като средство да са публични средствата за партиите, тяхното финансиране и дейностите, които извършват. Да, това е за сметка на данъкоплатците, но, ако направим по-сериозен прочит, ще видим, че и в единия, и в другия случай финансирането на партията ще бъде за сметка на данъкоплатците. В другия случай по-скоро това ще бъде по един особено уродлив начин“.

Сметките в ДПС показват, че с по-малко от 10 лева партиите не могат да се обслужват и сами да финансират своите дейности, мероприятия, участия в медиите, партийните клубове и обучението на младите политици, каза Летифов в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Голяма част от средствата от субсидиите отиват за медийни кампании преди изборите, митинги и срещи с избирателите:

„В крайна сметка разходите на партиите са публични. Знаем, че по закон има ограничени  е колко са парите, които се разходват във всяка една кампания. Изрично е упоменато как се разходват тези средства и за какви дейности се разходват. Изрично е упоменато до какви суми може да се плаща кеш и всичко останало е по банков път. Направена е една система, която, според мен, е доста прозрачна. Донякъде дори е затормозяваща за политическите партии, но в ред и начин, който хората да видят как точно се разходват средствата и за какво точно“.

„Ние твърдим, че с 1 лв. или 3 лв. партиите няма да могат да се финансират. От една страна, ще разходваме държавни средства, от друга страна обаче, партиите ще имат нужда от допълнително финансиране. Затова предлагаме "да се отпуши" - като няма да има държавно финансиране, да няма държавно финансиране. От там нататък обаче да кажем какъв е моделът, по който партиите се финансират. Това ще се случи в един момент – ще станат зависими от олигарсите или от всякакви икономически субекти – скрито, тайно сиво или както искате. Тук въпросът е срещу какво ще станат зависими, какви ангажименти ще поемат и колко ще струва на българската държава и на българските данъкоплатци този таен съюз, който ще се получи“.

Дебатът на моделите за финансиране трябва да се проведе, именно за да се избегнат олигархичните зависимости, категоричен е той:

„Трябва да кажем как точно ще стане това финансиране. То трябва да е ясно, трябва да е прозрачно. Дали ще имат право на стопанска дейност?!  Към момента, законът забранява това. Дали ще ги отворим за финансиране от фирми, от физически лица по типа на американския модел на финансиране, но с ясни дарители - хора и фирми. Коментира се неведнъж е модела, който е в Германия - че там е едно евро. Да, обаче има три или четири немски фондации, които получават на 500 милиона евро годишно, за да финансират обучения, политически семинари и дейности на партиите. Отделно държавата финансира по друг ред подобни партии. Финансирането в Европа масово е през държавата и държавния бюджет.... Ако не кажем откъде, не направим път, по който всичко да е ясно и прозрачно, ще стане тази зависимост, при която няма да е ясно за хората, няма да е ясно и за обществото -  така наричайте олигархични зависимости. Всичко трябва да е регламентирано!".

По повод предложението на ДПС за намаляване размера на ДДС за някои стоки, Летифов каза:

„Темата е актуална и важна. Тя е претърпяла своето развитие както в Европа, така и в останалата част на света. Това правят и нашите съседи. И се оказва, че единствените, които може би не са адекватни, сме ние. Тук няма нужда от емоция. Правим това с оглед предизвикаме дебата и да намерим наистина подхода, по който да го направим -  правим среща със съсловните организации, говорим с тях. По-трудно се оказва при ДДС-то с храните, защото нашата идея е не просто да намалим приходите в хазната, а да намалим крайната цена за потребителите. Ако този ефект не се получи, няма смисъл от това упражнение“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!