Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас заплаши Турция с евросанкции заради газови сондажи край Кипър

България и други страни от ЕС са против наказателни мерки, пише кипърската преса

| обновено на 17.06.19 в 17:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички гръцки партии застанаха зад премиера Алексис Ципрас с искане за строги мерки към Турция заради незаконните сондажи.

Снощи и Съветът за национална сигурност на Гърция се събра на извънредна среща, председателствана от премиера Ципрас, на която обсъдиха ситуацията в Източното Средиземноморие и последващите действия на Атина по отношение на турските сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър.

Неочаквано за гръцките политически стандарти, в разгара на предизборната кампания, опозицията подкрепи премиера Ципрас за строги санкции към Анкара.

Лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви пред гръцките медии: „Европейският съюз да наложи строги санкции, ако Анкара продължава с нарушение на суверенните права на остров Кипър“. Мицотакис промени и риториката по случая с Турция, като призова за „национално единство и решителност“.

Министърът на външните работи Йоргос Катругалос заяви от Брюксел, където участва в Съвета по външните работи, че Атина се опитва да реши проблема само и единство по пътя на дипломацията. Според него Гърция няма да прекрати дипломатическите отношения с Анкара още повече по време на криза, но има риск от „военен инцидент“.

В същото време делегация на гръцкото министерството на отбраната е в Анкара за преговори, които официално са обявени за „постигане на доверие между двете страни“. Министърът на отбраната отрече медийна информация, че се прехвърлят гръцки войски към островите в Егейско море, но въпреки това прекрати годишните отпуски на всички военни.

Кипър и Гърция са в готовност да блокират модернизацията на митническия съюз с Турция, като предлагат и още по-строги мерки към Анкара заради сондажите на турски кораб до Кипър.

В същото време Никозия е пред решаваща дипломатическа битка на най-високо ниво в Европейския съюз тази седмица, за да си осигури силна подкрепа срещу Турция и ескалацията на нейните провокации с незаконни проучвателни сондажи за газ край острова. В тясна координация с Атина тя се бори да осигури европейска рамка от конкретни мерки срещу Анкара, освен изразената вече политическа подкрепа, като крайната цел е ЕС да приеме решение за налагане на санкции срещу Турция.

Провеждащите се днес и утре Съвет по външните работи и Съвет по общите въпроси на ЕС се разглеждат от Никозия като проправяне на пътя за обща европейска реакция по време на Европейския съвет на 20 и 21 юни.

Решение за налагане на санкции на Анкара трябва да се вземе единодушно, но според информации в кипърската преса няма съгласие от редица страни, включително от страна на България, заради отношенията между Брюксел и Анкара по проблемите с бежанците и енергийните проекти.

Очаква се ЕС да осъди „незаконната дейност на Турция в Източното Средиземноморие”, да изрази „сериозна загриженост” и ангажимент за „адекватна реакция” в пълна солидарност с Кипър, според проектодекларацията, която във вторник ще издаде Съветът по общи въпроси.

Никозия се опитва да обвърже европейската позиция срещу турските нарушения в офшорната ѝ зона с мерки по възлови въпроси от преговорите с Турция. Кипър може да блокира модернизацията на митническия съюз, либерализацията на паспортния режим, насърчаването на преговорни глави. 

Целта е чрез този натиск да се спре сондажната дейност на турския кораб „Фатих”, който от 4 май е на 36 морски мили от западния бряг на Кипър, както и да се предотврати идването на втория сондажен кораб „Явуз”, което Турция насрочи за юли.

Според изявление на външния министър на Турция в петък той вече е започнал сондажи за газ. Правителството в Никозия заяви, че не е в състояние да потвърди тази информация заради противоречиви изявления.

Кипър издаде заповеди за арест на персонала на „Фатих” и съпътстващите го кораби заради участие в незаконни операции и нарушение на офшорната зона на страната.

Президентът Ердоган предупреди в неделя, че Турция ще продължи газовите си сондажи край Кипър и ще защитава кораба си с военни фрегати и самолети.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!