Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за кмет на Истанбул се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат

| обновено на 17.06.19 в 17:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Завършилият дебат е важно начало за турската демокрация - около тази оценка се обединиха двамата основни кандидати за кметския пост в Истанбул след проведения между тях телевизионен дебат вчера вечерта.

Тричасовият двубой между бившия премиер и кандидат на управляващата Партия на свободата и развитието Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу, издигндат от опозиционната Народнорепубликанска партия бе излъчван пряко по почти всички телевизионни канали в страната, но не е бил достатъчно вълнуващ според мнозинството от хората.

Кандидатите за градоначалник отговаряха в рамките на три минути на еднакви въпроси на модератора на дебата - журналистът Исмаил Кючюккая. Това беше първият телевизионен дебат на високо ниво в Турция от 17 години насам.

Водещият зададе на кандидатите въпроси по широк кръг теми - от отмяната на изборите на 31 март до плановете им за подобряване на транспорта, градската среда, сирийските бежанци, икономическите проблеми на хората. Въпреки това според авторитетни наблюдатели като Мурат Йеткин и Фехми Кору дебатите няма да повлияят на изхода от изборите.

Кандидатът на опозицията сравни отмяната само на един от четирите проведени на 31 март избора с това от банкнота от 20 турски лири на цяло да се каже, че само 5 лири са фалшиви.

Кандидатът на управляващата партия заяви, че при повторно преброяване на всички гласове в Истанбул резултатът би се променил в негова полза.

Екрем Имамоглу смята, че най-големият проблем на Истанбул са злоупотребите и разхищенията на бюджетни средства:

„В момента най-големият проблем за Истанбул са злоупотребите и разхищенията. Публикуваният след проверки доклад на Сметната палата показва, че общият размер на незаконосъобразно похарчените средства в Истанбулската голяма община, заедно с тези в истанбулския електротранспорт и фирмата за ВиК, достига 753 млн. (турски) лири“.

Бинали Йълдъръм отхвърли обвинението:

„Осигурихме услуги във всеки ъгъл на Турция. Живеещите в Истанбул хора от всички 81 области, от всеки край на страната, тук устройват своите домове и работни места, отглеждат децата си и свързват бъдещето им с града. Осигурили сме услуги за 15-те милиона граждани на Истанбул и това не са безполезни харчове“.

В заключение Екрем Имамоглу подчерта, че хората търсят „право, законност и справедливост“.

Бинали Йълдъръм изтъкна реализираните през изминалите 25 години  успешни проекти и призова да се надгради върху тях. 

На различни места в града десетки истанбулчани наблюдаваха представянето на опонентите на големи телевизионни екрани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!