Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Претенденти за поста на Мей проведоха телевизионен дебат, Борис Джонсън отказа да участва

| обновено на 17.06.19 в 11:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Претендентите за поста на Тереза Мей като лидер на британската Консервативна партия проведоха телевизионен дебат, в който основна част беше отделена на Брекзит. Фаворитът Борис Джонсън обаче не взе участие.

Борис Джонсън бе подложен на остри критики за отказа да участва, но той се аргументира с становището, че „при много участници дебатите се превръщат в какафония“. Той обаче обеща да участва в следващия дебат във вторник след втория кръг на гласуване, когато броят на кандидати ще бъде по-малък.

Останалите пет кандидати – външният министър Джереми Хънт, министърът на околната среда Майкъл Гоув, вътрешният министър Саджид Джавид, бившият министър за Брекзит Дониник Рааб и министърът за международно развитие Рори Стюърт – си размениха остри реплики особено по въпроса дали парламентът трябва да бъде закрит, за да може страната да излезе безпроблемно от ЕС на 31 октомври без сделка. Това е предложението на Доминик Рааб, но то не се подкрепя от останалите четирима кандидати.

Иначе, по повод на отсъствието на Борис Джонсън, Хънт заяви:

„Къде е Борис? Ако неговият екип не му позволява да спори с пет сравнително приятелски настроени колеги, как ще се справи той с 27 европейски страни?“.

Хънт, който в момента е на второ място в надпреварата, макар и да изостава чувствително, не е единствен в съмненията си, че Джонсън е правилният човек за поста. Майкъл Гоув, другият по-основен претендент, каза, че трябва добре да се погледне на изявите досега на Борис Джонсън като министър и да се поиска ясен план от него за Брекзит, защото без да бъде подложен на изпитания, той не може да получи поста, макар и да е фаворит.

Ако може да се говори за победител в снощния дебат, то това е аутсайдерът Рори Стюърт. Той е единственият който не твърди, че може да бъде постигната по-добра сделка с ЕС: „Всички сме съгласи, че Брекзит трябва да бъде изпълнен възможно най-бързо. Въпросът е как? А предизвикателството пред Борис е, че той не обяснява как ще стане това в парламента и в Европа“.

Борис Джонсън обаче продължава да е фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на партията и респективно премиер на страната.

Днес той получи подкрепа от още един от вече отпадналите кандидати, което означава, че почти със сигурност ще бъде един от двамата финалисти при заключителното гласуване за нов лидер на Консервативната партия.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок, който се оттегли доброволно след първия кръг на гласуване, въпреки че премина границата от необходимите гласове обяви, че е преценил, че Джонсън е човекът, който може да обедини Консервативната партия.

В писмо до „Таймс“ Ханкок изтъква, че Джонсън може да изпълни Брекзит, а след това да обедини страната зад един открит и амбициозен план. Решението на Ханкок донякъде е изненадващо, защото той е смятан за по-умерен политик и се предполагаше, че ще подкрепи Джереми Хънт или Майкъл Гоув. Преди това Естър Маквей, която не събра достатъчно гласове при първия вот, също каза, че ще гласува за Борис Джонсън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!