Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Помпейо: САЩ не искат да влизат във война с Иран

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ не искат да влизат във война с Иран, но ще предприемат всичко необходимо, включително дипломатически стъпки, за да гарантират безопасно корабоплаване през жизненоважните морски пътища в Близкия изток, каза държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от "Ройтерс".

Помпейо не даде подробности за какви нови действия от страна на САЩ става дума, но отново защити заключението на американската администрация, че Иран стои зад нападенията срещу танкерите в Оманския залив. Той допълни, че има и други доказателства за това освен видеокадрите, разпространени миналата седмица. Помпейо каза още, че САЩ  обсъждат възможни международни ответни стъпки, като добави, че е звънял на редица чуждестранни политици по повод нападенията срещу танкерите.

Един от най-видните демократи в Камарата на представителите - Адам Шиф, който е председател на нейната комисия по разузнаването, обаче постави под съмнение способността на САЩ да обединят международната общност в защита на морските пътища и за налагане на санкции. Според него действията на Вашингтон отблъскват съюзниците. 
„Проблемът е, че за нас се оказва трудно, дори при наличието на солидни доказателства, да убедим нашите съюзници да ни подкрепят за каквито и да са ответни действия, и това показва в каква изолация са се оказали Съединените щати“, каза Шиф, както и обвини Помпейо и съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, че подкопават опитите на президента Доналд Тръмп да избегне военни действия срещу Иран.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!