Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК подписа Анекс към Националния рамков договор

| обновено на 17.06.19 в 14:43

На днешното си заседание Надзорният съвет на Здравната каса подписа Анекса към Националния рамков договор с новите цени на част от клиничните пътеки. Очаква се до няколко дни той да бъде подписан и от Управителния съвет на Лекарския съюз. Новите цени ще влязат в сила със задна дата от 1 юни.

Надзорниците одобриха  увеличението на част от клиничните пътеки за педиатрични и неонатологични грижи с до 30 на сто. Двойно е увеличена клиничната пътека за бактериални артрити и остиемиелити при деца до 18 години. Парите за диагностика и лечение на онкологични и онкохематологични заболявания при децата са увеличени с една трета. Въвеждат се отделни клинични пътеки за деца и за възрастни.

За обезпечаване на новите финансови параметри са освободени 50 милиона лева от резерва на Касата. До промените се стигна след серия от протести на медици от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" в София.

На свое заседание Надзорният съвет на Здравната каса одобри проект на Договор за изменение на Националния рамков договор между касата и Българския лекарски съюз за 2018 г.

Според Анекса в областта на неонатологията увеличението на клиничните пътеки е с 20-30% или от 1440 до 1670 лв. Увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2 400 лв. 100 процента е увеличена клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст  - 2400 лв. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детската възраст - 1300 лв.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!