Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Водеща новина за вестниците е решението на лидера на БСП Корнелия Нинова да оттегли оставката си. „След европейските избори тя обяви, че хвърля оставка заради изборния провал, защото „така е морално“ и така действал „европейски лидер“, пише в. „Сега“, цитирайки думи на Нинова. „Лидерът на партията заяви, че левицата не се продава и ще бъде предпазена от хаос“, съобщава „Труд“, а „24 часа“ отбелязва в заглавие увереността на президента Румен Радев, че Нинова знае какво прави.

Водеща тема за „24 часа“ е ремонтът на Околовръстното, който е блокиран, след като президентът Румен Радев поиска Конституционният съд да тълкува промените в Закона за държавната собственост за бързото отчуждаване. Ремонтът трябваше да започне средата на юли, парите са налични. 73 дела на собственици на имоти чакат съдът да насрочи дати, а тировете продължават да блокират столицата между „Младост“ и „Цариградско шосе“, отбелязва вестникът.

„Цената на раждане в болниците тръгва от 900 лв. и стига 2400 лв.“, съобщава на първа страница вестник „Сега“. Въпреки че от 1 януари болниците са длъжни да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравното осигуряване, масово информацията липсва, констатира изданието.

„Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем“, казва в интервю за „24 часа“ министърът на земеделието Десислава Танева. Става ясно още, че се подготвя нова наредба за съдържанието на месото в различни месни продукти. Работна група изготвя промените, които определят например какво може да е кренвирш по БДС и какво е екстра качество, отбелязва Танева.

„Труд“ съобщава, че туроператори и техните агенти са изправени пред фалит и търсят алтернативи в чужбина. Причината е наредба, влязла в сила от септември, чиято цел е да изсветли сивите браншове, които не внасят пари в хазната, криейки се зад плащани с пари в брой. Изискванията за туристическия сектор обаче са неизпълними и ще доведат до загуби за бизнеса, а оттам и за хазната, категорични са представители на бранша.

„Телеграф“ предупреждава за кърлежи по парковете и градинките. В рамките на по-малко от 2 месеца през Пирогов са преминали 560 ухапани, повечето случаи са при деца.

Проверка на „Монитор“ пък показва, че близо 100 души са колабирали в София през уикенда заради високите температури. Най-потърпевши са пациенти с високо кръвно и тези със сърдечни проблеми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!