Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Когато журналист напусне със скандал, трудно си намира после работа

Иво Инджов
Снимка: БГНЕС

“Действително мълчанието на водещите журналисти е доказателство, че те не искат да се конфронтират с досегашните си собственици, може би по този начин избягват конфронтация и със следващи собственици, защото публична тайна е, че в България има мрежови зависимости и отношения между собствениците на медиите. И когато един журналист напусне със скандал или с достойна позиция дадена медия, той трудно си намира работа“, каза пред БНР политологът и преподавател по журналистика във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” Иво Инджов в коментар към темата за мълчанието на медиите за освобождаването на разследващи журналисти от Нова телевизия.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира и това дали журналистът, дори запазвайки мълчание след напускането на една медия, има възможност да избира друга медия след освобождаването си:

“Българският медиен пазар е много малък и това не учудва - България е малка страна. Алтернативата, която остава, са малки, независими, но трудни за финансиране проекти, най-вече в онлайн пространството“.

Знаем ли действително какво се случва в Нова телевизия и защо един разследващ журналист, напуснал със скандал телевизията (Васил Иванов - бел.ред.), ще се върне, за да заеме мястото на Миролюба Бенатова и на Генка Шикерова:

“Със сигурност ние нямаме факти, върху които да направим убедителни заключения, но можем да се опитаме да подредим пъзела: първо, тази телевизия (Нова - бел.ред.) трябваше да бъде закупена преди около половин година, малко повече, от чешки милиардер, собственик на втория по големина телеком в България. Комисията по защита на конкуренцията отказа тази сделка с аргументи, които бяха крайно съмнителни и оставиха впечатление, че има избран български купувач за тази медия. След това тя беше купена без проблеми от фирма на братята Домусчиеви“.

В България се придобиват стратегически медии с цел през тях да се търгува с влияние и да се използват от определени политически сили срещу други, коментира още анализаторът. Според него политическата класа и бизнес елитът у нас не чувстват потребност от свободни и критични електронни медии:

"В България медии се купуват с други цели - не точно с пазарни, дори не и с имиджови, а през тях да се търгува с влияние, да се очернят политическите противници. Или просто те (медиите - бел.ред.) да замлъкнат, както стана с телевизия BIT. ... Да, има медийно мълчание на големите, утвърдените медии, но положителната тенденция, която аз виждам в България, е, че е възможно все пак, когато има дадена скандална тема, и журналистическа реакция да има желания ефект".

Интервюто на Силвия Великова с Иво Инджов може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна