Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева потвърди българската подкрепа за евроинтеграцията на Грузия

| обновено на 17.06.19 в 12:34

България потвърждава пълната си подкрепа за евроатлантическата и европейска интеграция на Република Грузия. Това заяви след среща с грузинския си колега Иракли Кобахидзе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаване на сигурността на енергийните доставки и диверсификация на енергийните източници, изтъкна Цвета Караянчева:

„Развитието на южния газов коридор и разширяването му в Южен Кавказ и на територията на Грузия са много важни за доставката на каспийски енергийни ресурси за Западна Европа“.

Грузия е ключов външнополитически партньор на България - както в Черноморския регион, така и в Южен Кавказ. По време на срещата Караянчева и Кобахидзе са обсъдили икономическото, образователното и културно сътрудничество между двете държави. Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе изрази благодарност към България за подкрепата и стремежа на Грузия към членство в ЕС и НАТО, както за суверенитета и териториалната цялост на Грузия.

Иракли Кобахидзе е на официално посещение в България по покана на Цвета Караянчева. Посещението започна с церемония по полагане на венец на Паметника на Незнайния воин, след което председателят на грузинския парламент посети НС. Грузинската парламентарна делегация разгледа пленарната зала и разговаря с Групата за приятелство България-Грузия.

По-късно днес с Иракли Кобахидзе ще се срещне и президентът Румен Радев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна