Eмисия новини
от 15.00 часа

СИПРИ: Ядрените сили продължават да модернизират арсеналите си

Димитър Гърдев: Въпреки намаляването на ядрените глави тенденцията е негативна

| обновено на 17.06.19 в 17:06
Снимка: ядрена ракета Северна Корея КНДР / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световните ядрени сили продължават да модернизират и да развиват ядрените си арсенали, но има малък спад на броя на ядрените бойни глави, съобщи днес Международният институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ), предаде БТА.

Глобално ядрените бойни глави са наброявали 13 865 в началото на годината, с 600 по-малко от началото на 2018 г., сочат данни в годишния доклад на СИПРИ, цитиран от ДПА. Това включва годните бойни глави, държани в складове или готови за демонтиране.

„По наши оценки общият брой на ядрените оръжия намалява, но всички държави, притежаващи ядрени оръжия, или ги модернизират, или са обявили планове за модернизация“, каза пред ДПА изследователят от СИПРИ Шанън Кайл.

Девет държави притежават ядрени оръжия: Великобритания, Израел, Индия, Китай, Пакистан, Русия, Северна Корея, Съединените щати и Франция.

„Ясно е, че ядрените оръжия остават централен елемент във военните им стратегии и доктрини за национална сигурност. Ядрените оръжия не са загубили значението си за националната сигурност“, добави той.

Около 2000 ядрени бойни глави са поддържани във висока степен на готовност, посочи СИПРИ.

САЩ и Русия - най-големите ядрени сили, притежават над 90 процента от ядрените арсенали в света. В началото на годината САЩ са имали 6185 ядрени бойни глави, а Русия - 6500. И двете страни са намалили запасите си в изпълнение на двустранния Договор за намаляване на ядрените оръжия от 2010 г., известен като Нов СТАРТ (New Start). Съкращенията засегнаха остарели бойни глави от Студената война, но темпът на съкращаване се забавя в сравнение с преди 10 години, добавя СИПРИ.

И САЩ, и Русия, както и другите ядрени държави модернизират арсеналите си. Те или изпълняват, или планират програми за разработване на нови ракети и самолетни системи за пренасяне на ядрено оръжие, както и заводи за производство на ядрени оръжия.

Индия и Пакистан продължават да увеличават ядрените си арсенали и може значително да ги разширят в следващите 10-15 години. Индия има между 130 и 140 ядрени бойни глави, а Пакистан - между 150 и 160, което е леко увеличение в сравнение с 2018 г.

Докладът на СИПРИ се основава на официални източници, включително на правителствата на САЩ и Великобритания, които дават относително прозрачна информация за ядрените си арсенали, отбелязва ДПА.

Великобритания има около 200 ядрени бойни глави, Франция - 300, Китай - 290. Арсеналът на Израел разполага с 80-90 ядрени бойни глави. Северна Корея има може би между 20 и 30, но информацията за нея е много ограничена, отбелязва СИПРИ.

Анализаторът Димитър Гърдев коментира в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че въпреки намаляването на ядрените глави, тенденцията е негативна:

„Защото наблюдаваме денонсирането на много важен договор - Договор за ракетите със среден и малък обсег, който предвижда в тази негова фаза унищожаването на цели класове оръжия. В тази връзка, може в един момент да се получи така, че много бързо да нарасне разполагането на такива оръжия със среден и малък обсег и на територията на европейския театър. Това е нещо, което изключително силно безпокои държавите от Европа“.

Друг момент, който буди безпокойство, е изтичането в края на 2020 г. на Договора за стратегическите нападателни въоръжения СТАРТ-3, който е описвал поетапното намаляване на ядрените оръжия и ракетите в подводници и самолети. За подновяването му все още не са започнали преговори.

„Само преди 2 седмици директорът на военното разузнаване на САЩ заяви, че Русия скрито е изпълнила ядрени експерименти с много мощност. Това означава, че има опасност от денонсиране и на третия договор, който забранява ядрените опити“.

Интервюто с Димитър Гърдев можете да чуете в звуковия файл.

Още от