Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Развива се тезата не да направим правосъдието си по-добро, а да се откажем от реформи

Снимка: www.ngobg.info

В край на миналата седмица в Министерството на правосъдието беше проведена дискусия, свързана с обсъждането на механизма за разследването на т.нар. "трима първи" в съдебната система – главният прокурор и председателите на върховните касационен и административен съд. На дискусията се оказа, че освен министър Данаил Кирилов, много малко хора бяха запознати с текстовете, които той предлага, за решаване на въпроса за отпадането на българското наблюдение, затова дискусията ще се повтори.

Пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика коментира въпроса дали предлаганото по отношение на разследване или отстраняване от длъжност на тримата първи в съдебната система, можа да стане причина за падане на европейския мониторинг:

“Падането на мониторинга е чисто политическо решение. Когато той беше установен пред декември месец 2006 г. се създадоха шест общи критерия, които обаче не включват конкретно изпълнение, конкретни мерки, които трябва да бъдат предприети. Тези шест критерия през годините се развиваха по много различни начини – някои от тях бяха изоставяни, след това застъпвани отново. Мониторингът беше възможност ние да направим нещо смислено. Тезата, която в момента се развива е не ние да направим правосъдието си по-добро, а просто да се откажем да правим каквито и да е реформи“.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма "Хоризонт" Брегов коментира и въпроса дали той лично се разпознава в думите на министър Кирилов, изказани по време на дискусията, за контакти с европейски чиновници на ниско ниво:

“На тезата на г-н Кирилов, че някои хора се опитват да си говорят с чиновници от Брюксел, бих казал, че други хора от властта се опитват да слушат тези хора по телефон, доколко законосъобразно е това, е предмет на друг разговор, но е важно да го отбележим как българските граждани се чувстват сигурни, доколко защитен е личният профил информация и лично пространство. Факт е, че една юридическа общност в България, независимо от сферата на работа дали адвокатура, дали НПО сектор и магистрати, се опитват да приведат българското правосъдие в съответствие с някои стандарти на старите демокрации. Друга общност, предимно политическа такава, се опитва да задържи статуквото такова, каквото е – нито тоталитарно, нито демократично, а служещо на определени политически и икономически кръгове“.

Интервюто на Силвия Великова с Иван Брегов може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна