Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният район "Надежда" празнува днес

Един от най-старите столични райони "Надежда" ще отбележи своя празник тази вечер с голям концерт в Северния парк от 18.30 часа. Водещ на събитието ще бъде Драгомир Драганов. В края на вечерната програма ще има уникално светлинно-лазерно шоу „Люстам". Началникът на отдел "Образование,култура, социални дейности, спорт и европейски проекти" Анита Игнатова в районната администрация разказа пред Радио София:


Всяка година имаме цел празникът да е нещо различно и хем да запазваме традицията, но и да поддържаме интереса на жителите на "Надежда". Искаме празникът да е специален и запомнящ се и с това да провокираме хората за настоящето и бъдещето на района, в който живеят. През годините сме реализирали многобройни идеи, но мога да кажа, че трайни следи оставят празниците, посветени на децата, на семействата, на здравословния начин на живот, на екологията.

През 1938 година, когато е създадено село Надежда, на този християнски празник се е провеждал надежденския събор. Семйства и гости са празнували заедно в деня на Свети Дух. Случайно е избран този ден за събор, защото "Свети Дух" е името на църквата, намирала се разбира се в центъра на селото. По православния календар  този ден се пада на Петдесетница след Великден и е винаги в понеделник.

Празникът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени