Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Костенец и собственик на търговско дружество са задържани за 24 часа

| обновено на 17.06.19 в 19:15
Радостин Радев
Снимка: Радио София

Кметът на Костенец е в ареста по сигнал, че искал да подкупи общински съветник. Тази сутрин Радостин Радев е бил задържан в дома му, а заради претърсванията и разпитите, Общината остана затворена през целия ден.

Изнудваният общинар е сигнализирал спецпрокуратурата в началото на месеца. Той твърди, че са му обещани пари за конкретно гласуване на сесия на Общинския съвет.

Гласуване за какво и на колко е бил оценен гласът му от държавното обвинение засега не съобщават. Радев е задържан за 24 часа, но без обвинение. С полицейско задържане е и съучастникът на кмета -  бизнесмен от София.

Акцията беше оповестена с пресъобщение, което събра медиите в Костенец - пред дома на Радев, където негов близък неохотно коментира:

"Доколкото го познаваме, не би направил нещо нередно, моля ви".

И пред общината, където Радостин Радев беше доведен по обед и отведен няколко часа по- късно с белезници и пред камерите и фотоапаратите.

Радев е поредният задържан кмет в последните месеци, след кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев и кмета на Божурище Георги Димов. На свобода, но с обвинения са и градоначалниците на Созопол, Стрелча, Червен бряг и Чупрене - Панайот Рейзи, Стойно Чачов, Данаил Вълов и Ваньо Костин.

Действията по разследването на Специализираната прокуратура, осъществявани със съдействието на Антикорупционната комисия и СДВР, продължават -  както в град Костенец, така в София и селища в област Стара Загора, съобщиха от спецпрокуратурата.

От спецобвинението съобщиха тази сутрин, че тя е по разследване за корупционни практики и че се провеждат обиски и разпити. 

Според неофициална информация, тази сутрин разследващи и СДВР са влезли в дома на Радев. Документи се изземват от дома на Радев и от сградата на Общината.

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП и е поредният, който попада в полезрението на спецпрокуратурата след като т.нар. "корупционни престъпления" на представители на местната власт преминаха в нейната компетентност.

По-късно ще стане ясно ще бъде ли обвинен Радев и за какво точно, както и дали - както при последните два случая с разследвани градоначалници - на Божурище - Георги Димов, и на пловдивския район "Северен" - Ральо Ралев, прокуратурата ще го иска за постоянно в ареста.

Акцията на спецпрокуратура, Антикорупционната комисия и СДВР днес в Костенец идва след подобна - буквално преди десетина дни - срещу кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. По обвинение в искане на подкуп той е в ареста с решение на спецсъда. Под стража е и кметът на Божурище Георги Димов заради манипулиран търг за продажба на безценица на четири общински имота.

Обект на разследване са и други градоначалници, като първият знаков случай беше Десислава Иванчева - преди малко повече от година, която даже има 20-годишна осъдителна присъда - на първа инстанция, за искане на подкуп.

При една от поредните акции „Кмет“ заместник-главният прокурор коментира: „Много се краде и се краде нагло“ и напомни, че тези престъпления вече се разследват от спецпрокуратурата и препоръча на местните власти „да си ъпдейтнат ситуацията“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени