Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободното къмпингуване – между закона, бетона и културата за летуване на открито

Снимка: БГНЕС

„Беше осуетено общественото обсъждане на тази спорна наредба, което я прави незаконно приета и вероятно пак ще падне в съда“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Дончо Бораджиев, адвокат, къмпингар, по повод приетите от Общинския съвет на Царево сериозни санкции – от 200 до 5000 лева, за поставяне на палатки извън къмпингите без съгласието на собствениците на имотите. За да може да има крайна регулация, трябва да има общи устройствени планове, казва кметът на Царево Георги Лапчев. Този процес продължава да се бави във времето, затова промените в закона ще дадат частична регулация, смята той.

„Повечето хора възприемат къмпингарите като бивакуващи диваци, но това са хора, които плащат десетки хиляди левове за каравани и кемпери, за да могат да избягат от бетона. Сега нашите управници ни гонят от собствената ни държава. Те предпочитат да изгонят хората, за да харижат тези останали дюни и плажове на мутрите, които ще застроят с огромни хотели и с ол инклузив ще си изпират парите… Не мога да разбера каква е тази правна мисъл от Община Царево - хората да искат разрешение от главния архитект за поставена палатка седем дни предварително. Това нещо и в комунизма не го е имало. Няма законова норма, позволяваща на Община Царево да въвежда режим за предварително деклариране и то с нотариална заверка кои лица ще посетят частни имоти“, коментира още Бораджиев.

По думите му забраната за разполагане на палатки на територията на държавата нарушава основно право на гражданите - свободно да се придвижват на територията ѝ:

„Тук се проявява див фашизъм. Това е абсурдно! … Чудя се в чий интерес работят нашите управници – за българския туризъм или за гръцкия, за албанския. В България къмпингите могат да се преброят на пръстите на ръцете на един човек. А в държави, в които няма дори море, къмпингите надхвърлят 700-800. Ние сме решили, че този туризъм ще го убием и разчистим, защото практикуващите го са единствените, които пречат на презастрояването… Този закон е недомислица и лобизъм, застрашава цели екосистеми“.

Дончо Бораджиев е част от еколозите от гражданската група „Бетономорие“, които ще внесат при президента искане за вето на последните промени в закона за Черноморието. Според тях промените ограничават правото на граждани за свободно придвижване, като на практика забраняват караваните, кемперите и палатките до морето. Искането е на 20 организации, обединени в групата „Бетономорие“. Те са заявили, че на 20 юни ще направят протестен лагер пред президентството, за да бъде наложено вето. 

Стефко Пъргавелов, дългогодишен председател на асоциацията за къмпинг и караванинг, също се включи в предаването с коментар:

„Къмпингувам от 60-65 години, минал съм през всички видове къмпингуване, няма място в Европа, в което да не съм бил. Приетото в Народното събрание няма да реши българските въпроси. Това се прави от хора, които може би никога не са били на палатка. Имат целенасочено предназначение и отново задоволяват исканията на определени хора. Свободното къмпингуване изисква и определена култура, която обаче ние не притежаваме“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна