Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: "Хуавей" се подготвя за спад с между 40% и 60% при международните доставки на смартфони

Лого на китайската компания „Хуавей“ на технологичното изложение CeBit в Хановер, Германия, през 2012 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.) се подготвя за спад с между 40% и 60% при международните доставки на смартфони в резултат на включването на компанията в "черния списък" на САЩ, съобщава Блумбърг.

Според източници на агенцията, китайската технологична компания обмисля възможности, които дори включват изтегляне от чуждестранния пазар на най-новия ѝ модел смартфон - Honor 20. Самото устройство би трябвало да започне да се продава в някои части на Европа, включително във Великобритания и Франция, на 21-ви юни, като ръководителите на "Хуавей" ще следят старта на тази кампания и ще могат да прекъснат доставките, ако продажбите са окажат слаби.

Мениджърите по маркетинг и продажби в технологичния гигант очакват вътрешен спад на обема на продажбите на смартфони между 40 до 60 милиона броя за настоящата година, посочват източниците на Блумбърг. За да компенсира спада в чужбина, "Хуавей" се стреми да обхване до половината от пазара на смартфони в Китай през 2019-а година.

"Уолстрийт джърнъл" пък цитира основателят и главен изпълнителен директор на "Хуавей" Жън Чжънфей, според който кампанията на САЩ спрямо китайския технологичен гигант ще намали приходи с около 30 млрд. долара в рамките на следващите две години.

Той също така отбеляза, че очаква приходи от около 100 млрд. долара през 2019-а година, което би представлявало понижение спрямо приходи за около 107 млрд. долара през миналата година, в резултат на включването на "Хуавей" в т.нар. "черен списък" на САЩ и на други действия, предприети спрямо неговата компания. Преди време Жън Чжънфей прогнозира приходи за настоящата година от около 125 млрд. долара.

По-рано днес агенция Ройтерс цитира свои източници, според които водещи американски доставчици на микрочипове за "Хуавей" (Huawei), включително Qualcomm и Intel, подлагат на предпазлив натиск правителството на САЩ, в опит да облекчат забраната за продажби на техни компоненти на китайския технологичен гигант

Американските власти наложиха забрана на доставчиците от САЩ да продават техни компоненти (чипове) на "Хуавей" - най-голямата компания за телекомуникационно оборудване в света, без специално одобрение, поради това, което според правителството е въпрос на националната сигурност.

През миналата седмица пък друга голяма американска компании за производство на микрочипове - Broadcom шокира световната индустрия за полупроводникова техника, като прогнозира, че търговското напрежение между САЩ и Китай и наложената забрана на "Хуавей" ще засегне сериозно нейните продажби за тази година в размер на цели 2 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна