Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Социалната система трябва да се адаптира към навлизането на цифровите технологии

| обновено на 17.06.19 в 19:17
Снимка: архив

Дигитализацията на икономиката ще свие работните места с 10-15% в следващите 6 години и с до 45 на сто до 2050 г. Високите технологии често изместват човека, а традиционните форми на заетост стават все по-гъвкави и разнообразни. Това създава възможности пред работодателите да лавират с трудовите договори и да пестят от осигуровки, каза днес Пенчо Хубчев от Фондация „Фридрих Еберт“.

Той бе сред участниците на конференция, посветена на дигитализацията на икономиката и начина, по който ще преобрази пазара на труда. Те изтъкнаха, че България няма адекватни политики за социална защита на работещите в условията на дигитализацията на икономиката. Форумът за цифровите технологии и социалната система беше организиран от Фондация "Фридрих Еберт" и фондация "Солидарно общество".

Експерти предупредиха, че социалната система трябва да се адаптира към промяната в структурата и характера на работните места при все по-голямото навлизане на цифровите технологии.

„При всички положения тенденцията е към повече работни места вкъщи, особено с тези дигитални платформи, където те не осигуряват социално работещите в тях“.

Затова според Ивайло Иванов от НОИ промените трябва да създават гаранции, че работещите в дигиталната икономика ще бъдат адекватно защитени срещу социалните рискове, включително чрез иновативни форми на участие в осигуряването.

„Компаниите все повече предпочитат да наемат независими изпълнители, самостоятелно заети лица за отделни поръчки, вместо да наемат служители на пълно работно време на стандарти и трудови договори. Все по-малко има значение има дали работата ще се върши в офис, домашни условия или в някое кафене“, заяви той.

Страната ни има нужда от стратегически визии и политики във връзка с дигитализацията и новите гъвкави форми на заетост, но правителството не прави достатъчно, коментира Георги Гьоков – зам.-председател на парламентарната комисия по труд, социална политика и демография. Според него въвеждането н т.нар. безусловен базов доход е един от лесните начини на компенсиране на отпадналите от пазара на труда. Той посочи, че Еврокомисията обсъжда такъв доклад, но липсва единно мнение на експертите по подобна мярка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна