Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква слабо свиване на германската икономика през второто тримесечие

През второто тримесечие икономиката на Германия ще се свие слабо, тъй като ще избледнеят еднократните позитивни ефекти, които бяха в основата на изненадващо добрия растеж в началото на годината, посочва Бундесбанк в своя редовен месечен икономическо доклад, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа нарасна през периода януари - март с 0,4% след стагнация в края на 2018-а година благодарение най-вече на по-високите разходи на домакинствата и на оживения строителен сектор.

"Германската икономика вероятно ще се свие леко през пролетта, отбеляза централната банка и допълни: "Специалните еднократни позитивни ефекти, които допринесоха за значителното нарастване на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие, повече няма да бъдат валидни, или дори ще се обърнат в негативна посока".

Ройтерс отбелязва, че германската икономика е изправена пред насрещни ветрове от международните търговски спорове, от несигурността свързана с планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз, и в резултат на охлаждаща се световна икономика, като всички това е във вреда на експортно-зависимия производствен сектор в страната.

По-рано този месец Европейската централна банка изключи вероятността за повишаване на лихвените проценти поне до средата на следващата година и дори отвори вратата за тяхно евентуално понижаване, или за подновяване на програмата за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения", тъй като редица рискови фактори, включително тези, свързани със световната търговска война и несигурността около процеса на Брекзит, могат да забавят европейската икономика.

Бундесбанк заяви, че активността в германския строителен сектор започна да се охлажда, след като мекото време през зимните месеци повиши рязко строителството през първото тримесечие.

В същото време слабостта в производствения сектор продължава да се отразява негативно на германската икономика, която успя да получи известен тласък от растежния цикъл, основан на потреблението, благодарение на рекордно ниската безработица, ниски лихвени проценти и повишаване на заплатите.

"Позитивните сили, които са в основата на силните вътрешно-ориентирани сектори на икономиката, остават фундаментално непокътнати, но разделението в икономиката ще продължи", посочи Бундесбанк.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени