Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Донкин: Промениха се взаимоотношенията в Народния театър

На 2 юли ще бъде открито третото издание на инициативата "Театър пред театъра", организирана от Народния театър "Иван Вазов". Директорът на театъра Мариус Донкин бе гост в предаването "Радиоприемница" на Радио София, за да разкаже повече за програмата, както и за промените в театралното изкуство и края на театралния сезон.

Във вечерта на откриването ще бъде показан спектакълът "Ромул Велики" на Малък градски театър "Зад канала", а на 3 и 4 юли са представленията на "Лисичета", на 5 и 6 - "Един безумен ден" от Бомарше, а на 8 и 9 е последната премиера на Народния театър - "Актрисата" с участието на Стефан Данаилов и Аня Пенчева. На 7, 10 и 11 юли е завръщането на "трите мечки". Както е известно това са Захари Бахаров, Юлиян Вергов и Владимир Карамазов. Този път поради неотложни ангажименти на Бахаров, той ще бъде заместен от Герасим Георгиев - Геро. Тримата ще изиграят "Спанак с картофи" за последен път, но "групата на мечките" ще бъде възстановена и те ще правят други постановки.

Основната промяна в Народния театър е тази във взаимоотношенията между актьорите, които до неотдавна не са общували помежду си, почти не са се познавали. Заедно с това, когато театралните хора усетят една лоялна и емоционална публика, те са готови за се справят със съвсем други измерения на трудности и на лишения, сподели Мариус Донкин. Той цитира и направени наскоро изследвания от Националния статистически институт, според които интересът на хората към изкуствата намалява. Изключение обаче прави театърът, където посещаемостта и интересът на публиката са се увеличили със 7,5 процента. 586 представления и 123 хиляди зрители е равносметката само на Народния театър "Иван Вазов" за миналия сезон.    

Водосветът за следващия сезон по традиция ще бъде на 1 септември в 11.00 часа, а репетициите ще започнат веднага и на голямата, и на камерната сцена. В края на септември ще бъде премиерата на "Хубава риба", а на 26 септември на камерна сцена ще е премиерата на последната пиеса на Недялко Йорданов "Колкото толкова" със състав от актьори-ветерани.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени