Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на британската лира преди утрешния втори вот за нов премиер и лидер на торите

В началото на седмицата британската лира продължава да се намира под натиск от продажби спрямо долара и еврото с оглед на засилващите се опасения, че Борис Джонсън ще оглави Консервативната партия и ще поеме премиерския пост, което ще увеличи опасността от Брекзит без сделка.

Борси Джонсън поведе убедително в надпреварата за шеф на торите през миналата седмица, когато неговата кандидатура успя да събере цели 114 гласа от вота на 313 депутати на Консервативната партия.

Проучвания на общественото мнение също показват, че той е явен фаворит за лидер на торите не само в парламента, но и сред гласоподавателите. Естър Маквей – една от отпадналите кандидати в битката за лидер на Консервативната партия – заяви, че подкрепя Борис Джонсън в продължаващата надпревара.

И министърът на здравеопазването Мат Ханкок, който също отпадна от лидерската надпревара, заяви, че Джонсън е най-добрият кандидат за партията и за премиерския пост.

Самият Борис Джонсън, който беше един от активните поддържници на Брекзит по време на референдума през 2016-а година, подчерта през последните дни, че ще изведе Великобритания от ЕС с или без сделка в рамките на последния удължен срок до 31-ви октомври.

В същото време последно проучване на агенция Ройтерс сред водещи икономисти, проведено между 11-ти и 14-ти юни, показа, че шансовете за неконтролиран Брекзит (без сделка с ЕС) са нараснали до 25% спрямо 15% само месец по-рано.

Всичко това запазва натиска от продажби, на който е подложена британската лира, като по-рано днес тя се понижи към 1,2570 щатски долара - недалеч от нейното 4-месечно дъно около 1,2560 долара от 31-ви март. Еврото пък поскъпва към 0,8924 паунда с поглед към 5-месечния връх около 0,8932 нивото от 11-ти юни.

Според анализатори на банката ING британската лира може да поевтинее тази есен към 1,2200 щатски долара, а еврото да поскъпне към 0,9200 паунда, тъй като те прогнозират 5 сценария, сред които е най-вероятно (35%) да се стигне до предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство към края на годината. Втори по вероятност е сценарият за Брекзит без сделка, който също би бил негативен за британската лира.

Вниманието на инвеститорите вече се насочва към утрешния втори кръг от надпреварата за лидер на британските консерватори и за следващ премиер на Обединеното кралство. Всеки един от останалите в битката кандидати ще напусне надпреварата, ако бъде подкрепен от 32 или по-малко гласа в рамките на Консервативната партия. Ако всичките кандидати спечелят повече от 32 гласа, от надпреварата ще отпадне този с най-малко на брой гласове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна